MÉS reclama una nova relació entre les Illes Balears i l’Estat

Miena Mateu Gelabert,

Joan Mas 'Collet': "Volem aprofundir en la democràcia i l'autogovern, perquè les dues coses signifiquen unes millors condicions de vida per a la ciutadania"


Durant el ple del Parlament d'aquest dimarts de matí, MÉS per Mallorca ha defensat una Proposició No de Llei perquè el Parlament considerés il•legítima l'aprovació dels Decrets de Nova Planta, l'ocupació militar posterior i la imposició de la política, administració, legislació i cultura de Castella, i s'instés el Govern central a promoure un nou procés constituent. Així mateix, la PNL reclamava superar l'Estatut de 2007 i obrir una negociació per un nou pacte polític que blindi l'autogovern, els interessos i els drets i les llibertats dels pobles de les Illes Balears.

El fet és que després de la guerra de Successió, el nou monarca Felip V va promulgar els decrets de Nova Planta sobre el regne de Mallorca, suposant això una ocupació militar, administrativa i cultural il•legítima d'aquests territoris i un bloqueig econòmic continuat, implicant la supressió de totes les institucions pròpies de govern, les universitats i una croada contra la llengua catalana. Avui, cal que l'Estat passi pàgina, tanqui el capítol històric i jurídic que va suposar aquesta il•legítima imposició unilateral i compensi als territoris afectats amb la restitució dels seus drets de sobirania.

L'aprovació l'any 1978 de la Constitució espanyola no ha duit a la pràctica la reversió de molts dels efectes del Decret de Nova Planta, que mai no ha estat formalment derogat. Les mancances arrossegades de segles posen de manifest que les llles Balears necessiten un nou marc de relacions amb l'Estat basat en la bilateralitat i la sobirania fiscal. Les llles Balears necessiten poder decidir en les qüestions claus de la seva economia i qualsevol relació amb l'Estat ha de preveure competències autonòmiques en el control dels sectors estratègics: ports i aeroports, mercat laboral, energia, transport i seguretat entre d'altres.

Els drets històrics dels pobles de les llles Balears, com a nacionalitat, són anteriors a la Constitució espanyola i a l'Estatut d'Autonomia, però més enllà de la provada legitimitat històrica i legal hi ha la imperiosa necessitat de millorar la vida de la ciutadania de les Balears. En aquest sentit, no podem estar d'assenyalar i denunciar l'incompliment per part de l'Estat de I'actual acord polític entre les llles Balears i el Regne d'Espanya: l'Estatut d'Autonomia. Des de la seva modificació el 2007 fins a l'actualitat:

• No s'ha donat compliment a la disposició transitòria novena, que havia de suposar I'arribada de 2.800 milions d'euros i dels quals només se n'han fet efectius el 10%.

• El Règim Especial Balear s'ha aconseguit aprovar després de molta de lluita i només parcialment, sense incloure bona part de les disposicions existents per a l'arxipèlag canari; tampoc podem oblidar que fins i tot un cop aprovat no s'ha acomplert immediatament, la qual cosa va forçar aquest Parlament a acudir al Tribunal Constitucional;

• L'Estat només ha iniciat la transferència d'una de les competències explícitament previstes a l'Estatut, i no per convenciment sinó per la negociació dels PGE del 2021 per part del senador Vicenç Vidal.

• L'Estat ha envaït contínuament i sistemàticament les competències de les illes Balears i Pitiüses, retallant la nostra capacitat d'autogovern i atacant les senyes d'identitat col•lectiva que tenim com a poble.

• L'Estat ha boicotejat la política econòmica de les institucions pròpies de les llles Balears, i a través de la seva gestió dels ports i aeroports ha invalidat bona part de les iniciatives decreixentistes i diversificadores impulsades per Govern, Consells i ajuntaments.

• A més d'això, l'infrafinançament, que assoleix quotes d'autèntic espoli fiscal, suposa un maltractament sistemàtic de la ciutadania d'aquestes illes, i posa en perill el manteniment del nostre estat del benestar i de la nostra capacitat d'autogovern.

Segons el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas 'Collet', "El marc de 1978 s'ha exhaurit, cal un nou procés constituent a l'Estat". "Volem aprofundir en la democràcia i l'autogovern, perquè les dues coses signifiquen unes millors condicions de vida per a la ciutadania; no pot ser que la Constitució sigui un corsé a l'hora d'emprendre mesures a favor de l'habitatge o el foment de l'economia local i boicotegi les polítiques que duim a terme les institucions pròpies de les Illes Balears".

Per tot això, MÉS per Mallorca va presentar una PNL perquè el Parlamenti considerés il•legítima l'aprovació dels Decrets de Nova Planta, fruit de la invasió d'un territori sobirà per part d'un regne estranger, l'ocupació militar posterior i la imposició en aquesta terra de la política, administració, legislació i cultura de Castella, que es va mantenir i fins i tot agreujar els segles posteriors. Així mateix, la PNL reclamava que el Parlament constatés que els períodes democràtics viscuts a l'Estat espanyol han estat condicionats per aquestes ocupacions i imposicions, i s'instés el Govern central a promoure un nou procés constituent que suposi un pacte entre ciutadans lliures i entre pobles lliures. Finalment, la PNL demanava que el Parlament constatés que l'Estatut d'Autonomia de les llles Balears de 2007 ha acabat el seu cicle, i que s'ha d'obrir la negociació d'un nou pacte polític entre la ciutadania del país i el Regne d'Espanya, que blindi l'autogovern, els drets, les llibertats i els interessos de les illes Balears i Pitiüses, a partir de l'actualització de la sobirania il•legítimament derogada.

La PNL no ha resultat aprovada.

Comparteix-lo!

Modificar cookies