El Parlament ha aprovat aquest dijous de matí una Proposició No de Llei de MÉS per Mallorca per tal que el Govern defineixi i estudiï el malbaratament alimentari produït a les Illes Balears, n’identifiqui els agents implicats i desenvolupi un Projecte de Llei per a la seva prevenció.
El fet és que el malbaratament alimentari és un problema que en els darrers anys ha adquirit molta rellevància tant en l'àmbit polític com en el social. En concret, s'ha incrementat la consciència social sobre el fet que s'ha de lluitar contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments que es generen al llarg de la cadena alimentària. A més, el sistema alimentari actual sovint no considera els aliments com a béns bàsics, sinó coma mercaderies en contextos de relacions desiguals entre els agents alimentaris que condueixen a una sobreproducció i a la ineficiència en l'assignació de recursos i la fixació de preus.
Per altra banda, cal tenir en compte que, per un costat i segons les dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO),un terç dels aliments produïts anualment per a consum humà al món no són ingerits per a ningú i, per l’altre, que a la Unió Europea cada any es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost associat de 143 bilions d’euros. En concret, la producció i el processat generen el 30% dels aliments descartats i la comercialització el 5%, però és sobretot al final del procés – en els serveis i les llars – on s’acumula el 65% d’aquest fenomen.
A més, segons la llei 3/2022, de 15 de juny, de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears, va incorporar la següent disposició addicional – la 25a –: “El Govern de les Illes Balears, en el termini d'un any des de la publicació d'aquesta disposició addicional, a través de les conselleries competents per raons de les matèries afectades, oferirà formació, informació i assessorament a les empreses, a través de guies i protocols, en relació amb el concepte de “malbaratament alimentari” i la seva vinculació amb la circularitat al sector turístic i a la resta de sectors econòmics en què sigui d'aplicació per raó de l'activitat.”
En aquest sentit, i segons el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas ‘Collet’, “és evident que aquesta és una qüestió important que tant la societat com els governs hem d’afrontar com més aviat millor, i s’ha de fer comptant amb la implicació tots els agents afectats: des de la producció i processat fins als consumidors, passant per la distribució, el comerç, restauració i hostaleria”. De fet, “legislar per prevenir el malbaratament alimentari seria bo per tota la societat, ja que els aliments podrien tenir un preu just per al productor, s’ajustaria la quantitat de compra a la de consum i el consumidor final també pagaria un preu més just”, ha assegurat Mas.
Per tot això, MÉS per Mallorca va presentar una PNL per tal que el Govern de les Illes Balears defineixi tots els conceptes que influeixen en el malbaratament alimentari i identifiqui tots els agents implicats, que les conselleries competents duguin a terme un estudi del malbaratament alimentari que es produeix a les Illes Balears, i que el Govern, amb la participació de tots els agents implicats, desenvolupi un Projecte de Llei per la prevenció del malbaratament alimentari.