El Parlament aprova, a petició de MÉS, més suport, pressupost i visibilitat per a les dones científiques de les Illes Balears

Neus Tur,

Palma, 11 de febrer de 2025.- La comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament ha aprovat una proposició no de llei de MÉS per Mallorca en el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nines en la Ciència perquè el Govern proporcioni més suport, pressupost i visibilitat per a les dones científiques de les Illes Balears. La proposta dels ecosobiranistes també insta a garantir la igualtat d’oportunitats a les dones en termes d’accés a la carrera científica, reduir la bretxa de gènere en l’accés a recursos per a la recerca i la innovació, donar suport a la seva conciliació laboral i familiar i establir programes de mentoria.

“Malauradament, avui en dia encara s’ha de celebrar un dia per visibilitzar, denunciar i reivindicar les situacions discriminatòries en qualsevol etapa de la vida de les dones que condiciona la seva emprenedoria, el rendiment, la qualitat, la competitivitat i la satisfacció en una carrera científica”, ha assegurat el coordinador general i portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, durant la seva intervenció a la comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament d’aquest dimarts. “La discriminació i invisibilització de les dones en la ciència no passa perquè sí, passa per una qüestió estructural en la que el sistema patriarcal afecta i perjudica les dones i és una obligació d’institucions i societat acabar amb aquestes discriminacions i desigualtats”, ha afirmat Apesteguia.

Per la seva banda, la diputada ecosobiranista, Maria Ramon, ha lamentat que “les dones, en definitiva, no gaudeixen de les mateixes oportunitats que els homes per desenvolupar una professió científica i per progressar-hi, tot i que la proporció de dones tendeix a ser major en etapes formatives en certs àmbits científics, a mesura que s’avança cap a llocs més alts en els escalafons acadèmics o professionals, la proporció s’inverteix, allò que s'anomena sostre de vidre o efecte tisora”.

En aquest sentit, MÉS per Mallorca recorda que les dades mostren que les dones constitueixen el 53,5 % de l’alumnat matriculat a batxillerat tot i que després la seva presència en la modalitat de Ciències baixa fins al 47 %. També que, de manera similar, a la Formació Professional (FP), a informàtica i comunicació, les dones suposen un 17,7% de l'alumnat a FP bàsica, el 7,8 % a FP grau mitjà i l’11,4 % a FP grau superior. Així mateix, les dones són el 55,2 % de l’alumnat matriculat en estudis de primer i segon cicle, dels quals el 70 % estudia carreres de l’àmbit educatiu, sanitari o de serveis socials i en Ciències no supera el 49,1 %, enginyeria i indústria no arriba al 30% i informàtica només representa el 12,9% de les dones.

A la Universitat de les Illes Balears, només el 9 % de l'alumnat del grau d'enginyeria informàtica i un 10 % del grau d'enginyeria electrònica industrial i automàtica són dones. La taxa de matriculació de dones en diversos estudis relacionats amb les ciències experimentals i, sobretot, en les enginyeries, és molt baixa, la qual cosa provoca que a la universitat hi hagi desequilibris de gènere en l'elecció dels estudis superiors i una infrarepresentació de les dones en molts d'àmbits de la realitat social.

Per tot això, i amb la voluntat d’eliminar les desigualtats i discriminació que han de patir les dones en la ciència, reduir la bretxa de gènere i visibilitzar les seves aportacions el grup parlamentari de MÉS per Mallorca va registrar una proposició no de llei que avui ha estat aprovada per la comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament.

Els punts aprovats insten al Govern de les Illes Balears a garantir la igualtat d’oportunitats a les dones en termes d’accés a l’educació científica, la participació en la investigació i la progressió en les seves carreres; i a proporcionar ajudes econòmiques, beques i programes de finançament destinats exclusivament a dones científiques per reduir la bretxa de gènere en l'accés a recursos per a la recerca i la innovació.

Així mateix, la proposta insta al Govern a reconèixer i visibilitzar les dones científiques de manera justa, donar suport a la conciliació laboral i familiar de les dones científiques perquè puguin afrontar els reptes que es proposin amb polítiques de suport.  

D’altra banda, la proposta insta també al Govern a establir programes de mentoria per a dones en ciència i tecnologia, que ajudin les joves investigadores a avançar en les seves carreres i a superar les dificultats específiques que poden trobar en un àmbit amb una presència masculina més destacada.

Finalment, la proposició de MÉS per Mallorca aprovada fixa que el Parlament, per tal de sumar-se als actes del Dia de la Dona i la Nina en la Ciència i als canals de contacte i diàleg entre els diferents organismes involucrats en la reducció de l'escletxa de gènere en la ciència, doni suport a la Plataforma 11F.


Comparteix-lo!

Modificar cookies