Weber: “Calen hores de feina, de converses, consens i confiança”

Creant comunitat educativa: Conferència de Carles Capdevila i Fira de FP: Entrevista a la regidora d’educació i formació d’Inca

PNG - 5.7 MB
Alice Weber, regidora d’Educació, Formació i Ocupació de l’Ajuntament d’Inca

És possible crear un sentiment de comunitat compartida?
I tant! No només és possible, sinó que és necessari. Cal treballar els punts en comú i fer que les diferències es dilueixin per tornar-se riqueses. La Comunitat Educativa la fem entre totes i tots, tant les famílies, com els equips docents, els equips directius, els orientadors o l’administració i afecta a tots els àmbits de la societat.

Per què vareu pensar a dur a Carles Capdevila a Inca?
El primer que calia era convocar una reunió amb les diferents Amipas del Municipi. Van sorgir propostes, com ara fer mercadets solidaris, xerrades de pares, actuacions sobre la Prevenció de Bullying o la conferència d’en Carles Capdevila.
Aquesta en concret em va semblar perfecte per començar, ja que és un esdeveniment de qualitat sobre Educació i en to d’humor. Es va crear un clima de complicitat des del primer moment. Vàrem repartir les diferents tasques i ens vam posar per feina. El resultat d’aquesta organització han estat reunions cada dues-tres setmanes on fer el seguiment i salvar entrebancs, treball en comú. Hem anat agafant confiança i malgrat que encara no hem fet la Conferència "Educar amb Humor", que serà dilluns dia 18, ja estem parlant de la següent.

Quina és la teva relació amb les associacions de pares i mares i quin paper han de jugar en l’educació i en el dia a dia del municipi?
La relació és de "tu a tu", com no podria ser d’altra manera. L’administració ha de ser una eina per a les persones i les diferents associacions, entitats o plataformes. Per aconseguir millores de qualitat a mitjà o llarg termini, consider que és absolutament imprescindible que es basin en un treball en xarxa i cooperatiu, ja que sortirà del consens, del diàleg real i de la participació dels que ho han d’avalar, els usuaris. Si l’Administració es posa al servei dels ciutadans i reclama una Participació, més enllà de l’opinió, és quan funciona. I per això calen hores de feina, hores de converses, consens i confiança.
Les famílies son un dels pilars fonamentals de l’Educació. Jo sempre ho he defensat. Les famílies han de poder participar de manera activa de L’Educació dels seus fills i les seves filles i ho podem fer, participant de les decisions dels Consells Escolars, dels Consells Municipals d’Educació, de les Amipas, en fí, participant activament de les nostres Comunitats Educatives. Les hem de construir juntes des de tots els diferents punts de vista, si volem un projecte global fort, estable i viable a llarg plaç.
Si les Amipas s’impliquen, es pot aconseguir objectius molt importants, tant a nivell de la pròpia Educació, com per exemplecreant rutes escolars, activitats extraescolars, conscienciació sobre Igualtat de gènere, Comerç Just, reciclatge, etc.

Quines accions van encaminades a aconseguir una Inca més verda, més segura i més sostenible per als nins i nines?
Algunes ja estan en marxa i van creixent, com és la Bicicletada. Aquesta bicicletada la vam posar en marxa les Amipas de les escoles públiques, ja fa més de 3 anys. En aquell moment jo era presidenta d’una de les Amipas i l’objectiu és fer visible que cal treballar per unes rutes escolars segures i saludables. Cal incentivar l’ús de la bicicleta i treure una mica els cotxos del municipi. Els Infants disfruten d’aquell moment i els pares i les mares també. Volem fer visible que amb la bicicleta hi guanya tothom, usuaris i no usuaris. Actualment aquesta Bicicletada compta amb el suport de totes les Amipas del Municipi, així com de l’Ajuntament. A més esteim creant amb les famílies i els tècnics de l’Ajuntament implicats (Policia Local, Policia Tutor, Medi Ambient, Innovació,...) una Comissió de mobilitat per treballar-ho. Guanyarem una Inca més sostenible, més segura i més saludable.

Aquest mes Inca també serà l’escenari de la Primera Fira de Formació professional de les Illes Balears? D’on surt aquesta iniciativa? i quin són els objectius?
Això és espectacular! Un altre exemple dels beneficis del treball en xarxa on tothom mira cap al mateix costat. A una reunió al IES Berenguer d’Anoia, s’em va plantejar si com a regidora d’Educació i Formació tenia alguna manera de col.laborar amb una jornada de portes obertes per fomentar el seu cicle de comerç. Vaig apuntar que igual seria més efectiu si em posava en contacte amb l’altre IES (el Pau Casesnoves) i el CEPA Francesc de Borja Moll per demanar si no montar-ho junts, així com posar-me en contacte amb na Maria Alorda, Directora General de Formació Professional. La resposta va ser immediata i vam montar una nova reunió, a la que vam acordar fins i tot demanar a altres centres de la Comarca si no hi participarien. El resum novament una reunió rera l’altra, tothom engrescat i amb un esdeveniment de FP, el #Festepro (Fes-te Pro) que tindrà lloc els dies 21-22 d’abril al Quarter General Luque, on esta ubicat el Centre de Formació de l’Ajuntament d’Inca. Estic especialment Il.lusionada i agraïda amb la resposta de tots els centres implicats, però especialment amb l’equip de la Direcció General de Formació Professional, perque la seva implicació ha estat del 200% des del principi i donarà molt a parlar gràcies a això. Novament juntes hem creat un clima de treball cooperatiu ideal per construir espai on fer créixer la FP i recuperar o mantenir alumnes al sistema educatiu i formatiu, que és definitiva és l’objectiu en comú.

Pots explicar els pròxims projectes?
Ens queden sols unes setmanes per acabar el curs i esteim preparant ja el curs 2016/2017. Aquest any a Inca ens hem posat al capdavant d’un nou sistema d’Escolarització per aconseguir una matrícula més equitativa i començar una feina d’integració. També és imprescindible crear més espais familiars on donar informació i suport. En aquest sentit, entre d’altres iniciatives volem treballar possibles plans pilots per combatre el bullying.
Respecte a la Formació, al centre de Formació posarem en marxa un Projecte de Formació per a dones amb dificultat d’inserció laboral, i acreditarem nous espais per oferir Formació diferent amb quotes d’inserció laboral altes tant per joves aturats i fora del sistema Educatiu, com per majors de 45 anys.