Vilaret compareix al Parlament per explicar el programa de la secretaria autonòmica

La titular de la secretaria autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, ha comparegut al Parlament aquest dimecres. Això a petició del PP, que volia demanar-li sobre la idoneïtat del càrrec. Els populars han aprofitat per atacar-la per la seva ideologia i posar en dubte la seva capacitat. No debades, Vilaret ha exposat extensament i detalladament la situació de partida i les línies mestres d’actuació de la legislatura. El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas ‘Collet’, va defensar la feina de la Secretaria autonòmica i va carregar contra l’extrema dreta per l’assetjament que s’ha produït darrerament envers l’equip.

En l’àmbit de recerca es treballa intensament en la creació d’estructures i infraestructures que ens facin avançar cap a una societat del coneixement i el canvi de model econòmic. El treball posat en marxa durant l’anterior legislatura donarà els seus fruits properament. La Llei de la Ciència, el nou Complex Científic al Parc Bit o el Pol Marí, al moll vell, en són tres exemples. A més, també es treballa per apropar la tasca dels investigadors a la ciutadania amb iniciatives com la Nit de la Recerca o la Fira de la Ciència.

Pel que respecta a l’àrea d’universitat Vilaret ha recordat que la UIB es troba, segons el rànquing de Shangai, entre les 500 millors del món. Els objectius principals són seguir potenciant-la com a institució de referència del país i també internacionalment. Millorar l’oferta formativa i les infraestructures, donar suport a la docència o seguir oferint beques de mobilitat també forma part del pla de govern. Més enllà, la potenciació de les relacions institucionals amb el rectorat i la comunitat universitària és quelcom prioritari.

Finalment, en el camp de la política lingüística, la secretària autonòmica ha explicat l’ampli programa d’actuacions. En destacam la posada en marxa de l’Oficina de Drets Lingüístics, que serà una realitat properament; la creació d’un gabinet d’assessorament als mitjans de comunicació, la inclusió de clàusules lingüístiques en la contractació pública o el treball enfocat a nous parlants. També ha explicat que una de les prioritats serà actuar per millorar la situació de la llengua en l’àmbit dels joves i a zones com Palma, Eivissa i Formentera on la seva situació és pitjor.