Vidal recorda a la ministra Montero que "les Illes Balears no poden esperar més un Règim Especial"

El senador autonòmic Vicenç Vidal ha reclamat avui a la Comissió de Finances del Senat,a la ministra espanyola de finances Maria Jesus Montero quines mesures pensa prendre l’estat davant "la possible pèrdua d’un 30% del PIB I un 30% d’atur" com a conseqüència de la pandèmia.

Vidal ha defensat que "els pilars de l’estat del benestar que mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers necessiten ha de basar-se en la tríada Règim Especial de Balears -REB-, model de finançament just i fiscalitat equitativa" i ha recordat que "a les Balears hi ha un consens amplíssim en que ja n’hi ha prou de promeses mai complides pel que fa al finançament".

Pel que fa al REB , Vidal ha reivindicat que el Règim Especial "no és un caprici sinó una necessitat" i que "no s’entèn que l’estat reconegui la llunyania i un estatus especial per Canàries, Ceuta I Melilla i no per les Illes Balears". En aquest sentit li ha recordat fent un símil amb la situació a les Balears "que no duraria unes hores si s’atrevís com a ministra a fixar un aranzel del 13% al consum a la comunitat de Madrid". L’ecosobiranista ha reclamat "l’aprovació de la part fiscal del REB, el fons d’insulatitat I els costos del transport de béns".

El senador ha insistit en que segons dades de 2017 "Balears és la segona comunitat en aportar recursos al sistema i la novena pel que fa a recursos rebuts" . 479 milions d’euros de diferència. Pel que fa al repartiment de fons estatals ha recordat que "els criteris per establir patrons de repartiment de fons estatals a les autonomies en àrees com serveis socials o vivenda són la població de l’any 1992. Una autèntica barbaritat". Vidal ha aprofitat, també, per "defensar la sobirania municipal i la necessitat que els ajuntaments puguin administrar els seus doblers".

La fiscalitat equitativa ha estat el tercer eix on Vidal ha fet incís davant la ministra Montero reclamant"una fiscalitat verda, mesures contra el dumping fiscal i antievasors, la reducció de la despesa militar i la implantació de les taxes Tobin o Google".