Vidal: "Mentre que aquest dissabte Rajoy parlava de Turisme, treia a exposició pública el projecte de sondejos entre Cabrera i Formentera"

El conseller de Medi Ambient demana reactivar la proposició de llei contra les prospeccions


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha demanat aquest dimarts al Parlament la reactivació de la proposició de llei per declarar les aigües jurisdiccionals espanyoles zona lliure de prospeccions d’hidrocarburs. "Mentre que aquest dissabte Rajoy parlava de Turisme, treia a exposició pública el projecte de sondejos entre Cabrera i Formentera", ha advertit Vidal.

Tant al president de l’executiu estatal com al ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, "se’ls devia oblidar esmentar-ho dissabte com una de les amenaces al sector turístic però nosaltres hi presentarem al·legacions". Vidal ha insistit que "aquestes són les amenaces reals no només sobre la posidònia, sinó sobre tota la nostra economia".

Tot això després que el Tribunal Constitucional dictaminàs el passat 17 d’abril que la mesa del Congrés pot aixecar el veto del govern espanyol. Cal recordar que el Govern va encarregar la iniciativa legislativa a Aliança Mar Blava i la va entregar als grups parlamentaris, que se la feren seva i la votaren per unanimitat a la Cambra balear, i aquesta la va remetre al Congrés, on havia de ser debatuda. L’executiu estatal, però, la va vetar i la mesa del Congrés —on tenen majoria el Partit Popular i Ciutadans—, no va aixecar el veto assegurant que no es podia fer.

El Tribunal Constitucional, però, s’ha pronunciat contràriament a la tesi que mantenia especialment Ciutadans, i assegura que la mesa pot aixecar el veto del Govern espanyol. Per això ha reptat PP i Ciutadans que “es banyin i defensin la mar a Madrid, amb fets, com ho fan a les Illes Balears amb paraules”.

El conseller Vidal també ha demanat al president del Parlament i als grups parlamentaris que, demà, a la junta de portaveus, vehiculin la reactivació de la proposició de llei per tornar-la a enviar al Congrés perquè es debati.

Una reactivació, segons Vidal, necessària després que el Govern espanyol "hagi tornat a posar en risc la nostra economia". I és que ha sortit a exposició pública el projecte d’investigació italià MEDSALT-2, que preveu prospeccions a la mar balear amb canons d’aire comprimit, que podrien afectar la fauna, especialment els cetacis, entre Formentera, Eivissa, Mallorca i Cabrera i "els resultats de les quals anhelen diverses petrolieres".