Vidal: “La defensa contra els incendis forestals és responsabilitat de tots”

350 persones, 10 mitjans aeris i 35 terrestres formen l’operatiu d’extinció d’incendis per l’època d’alt risc

Des de l’1 de gener fins avui s’han produït la meitat dels incendis que en tot el 2015

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presentat avui l’operatiu d’extinció per fer front a la temporada d’alt risc d’incendis forestals, que comença diumenge 1 de maig i que s’allargarà fins al 15 d’octubre, període durant el qual es prohibeix l’ús del foc. A la campanya d’enguany s’hi destinen 350 persones, 10 mitjans aeris, augmentant-ne un respecte de l’any passat, 35 mitjans terrestres, 24 punts de vigilància en torres de guaita i 6 càmeres en temps real.

Per la campanya d’enguany, que es preveu complicada per les condicions ambientals - tant meteorològiques com pel que fa a l’estructura del combustible-, destaca la millora i ampliació dels mitjans aeris. Així, es disposa un nou helicòpter, el cinquè, instal·lat a la base aèria de Son Bonet mentre que a Eivissa s’ha substituït l’avió de càrrega en terra per un d’amfibi. Precisament a aquesta darrera illa s’ha habilitat una helipista a Sa Coma i a Menorca una altra a s’Aranjí, fet que donarà més agilitat en disposar de pista pròpia i no haver d’enlairar-se des dels aeroports comercials. L’helicòpter de reforç aconseguirà que “no deixem mai al descobert cap illa”. Pel que fa a l’avió de vigilància o Gavina se l’ha equipat amb una càmera d’infrarojos i una altra de visible que dóna informació de l’incendi en temps real.

A més, l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) compta amb un nou dipòsit d’aigua de 115 tones a Bunyola, on s’ha duit a terme la presentació de l’operatiu. Aquesta infraestructura de 2,70 metres d’alçada i que cobreix un radi de 2,5 kilómetres (equivalent a 1.960 hectàrees) és un exemple de la importància de la col·laboració entre administracions: el sòl on s’ubica és municipal però el pressupost prové de s’Alqueria d’Andratx mentre que l’aigua la serveix ABAQUA. La direcció tècnica de les obres ha corregut a càrrec d’IBANAT però les ha executat TRAGSA. I és que la implicació particular i la prevenció són cabdals en la lluita contra el foc, com demostren els dipòsits que han impulsat l’Associació de Propietaris Forestals d’Eivissa a l’illa.

També s’han millorat les comunicacions tants pels agents de medi ambient com pels capatassos d’IBANAT que compten amb smartphones a més de desenvolupar-se l’aplicació iBosc, per gestionar l’extinció dels incendis des dels diversos angles de l’operatiu. A nivell de mobilitat terrestre s’ha renovat la flota de vehicles amb 7 noves adquisicions, una d’elles equipada per a una primera intervenció en l’extinció d’incendis, que s’ha destinat a Formentera.

A nivell social i de conciliació laboral i familiar, els treballadors d’IBANAT cobriran tots els serveis assignats i el personal destinat a extinció d’incendis compta, des d’aquest mes d’abril amb els quadrants que hauran de seguir fins el 31 de setembre quan, en anteriors legislatures, com a prest es disposaven 15 dies abans del mes següent, tal com ha destacat el gerent de l’entitat, Joan Ramon Villalonga.

Prevenció i autoprotecció

Tot i el desplegament de mitjans el conseller Vidal ha volgut recordar que “la defensa contra els incendis forestals és responsabilitat de tots” i ha subratllat “la importància de l’autoprotecció” fent esment a que encara hi ha temps per “crear franges de seguretat a les finques que no només són importants per a la seguretat de les persones sinó que també són obligatòries per llei”.

Des de l’1 de gener d’enguany fins avui s’han registrat un total de 36 sinistres amb una afectació total de 55,5 hectàrees. 20 s’han registrat a Mallorca cremant 54,8 ha, 15 a Eivissa i una a Formentera. Per tant, els primers 4 mesos de l’any s’han produït ja més de la meitat dels sinistres registrats en tot el 2015, que varen ser 77 amb una afectació de 108,9 hectàrees. En aquest punt Vicenç Vidal ha volgut reconèixer “no només la tasca d’IBANAT i els agents de medi ambient sinó també dels bombers i del servei d’emergències de l’112”, que col·laboren i “fan feina colze a colze amb els efectius de la conselleria de manera eficaç i integrada tal com es va demostrar en l’incendi de Cala Tuent” aquest mateix mes i que va cremar 13 ha.