Verger: “L’Estat ha de reconèixer la seva diversitat nacional i lingüística. És una riquesa que s’ha de defensar i impulsar”

UNITS PODEM MÉS defensarà els drets dels catalanoparlants a les institucions estatals


Antoni Verger ha posat de manifest, en un acte celebrat avui a Palma, que l’Estat espanyol no viu la seva diversitat lingüística com una font de riquesa i trobada sinó com un enfrontament i un perill.

Així, per exemple, Verger ha denunciat que des de l’arribada de la democràcia fins avui s’hagin aprovat 495 normes i lleis estatals que estableixen l’obligatorietat del castellà en múltiples aspectes de la vida quotidiana, mentre que la legislació estatal en favor del català, del basc, el gallec, l’asturlleonès, l’aragonès, el portuguès i l’aranès ha estat quasi innexistent, i la promoció interna i externa que se n’ha fet purament anecdòtica. “Al contrari del que s’hauria d’esperar, amb els anys reculam en lloc d’avançar”, ha assegurat el membre de MÉS i candidat de la formació ecosobiranista a la coalició Unides Podem MÉS.

A tall d’exemple de la discriminació entre ciutadans per mor de la seva llengua, el candidat al Congrés ha exposat els casos de maltractament policial per motius lingüístics, la diferència constitucional entre el castellà i les demés llengües, les dificultats dels catalanoparlants a l’administració estatal, o la impossibilitat d’expressar-se en català a les Corts espanyoles o al Parlament Europeu.

Ruth Mateu, consellera de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears, que ha acompanyat Verger en l’acte, ha afirmat que hi ha una onada d’anticatalanisme que ha atacat els consensos existents a Balears i Catalunya per motius electoralistes i que ha emprat tota la maquinària de l’Estat. “El Tribunal Constitucional parla del nostre model educatiu com d’imposició, quan en realitat és un model integrador d’èxit”, ha afirmat Mateu, tot afegint que “precisament són les llengües minoritzades les que l’Estat hauria de potenciar, i no perseguir o marginar”. En aquest sentit i en relació a la nostra llengua Mateu afirma: “Volem dur la nostra veu a Madrid, perquè el catalaà sigui una llngua oficial a tots els organismes iinstitucions de l’Estat”. Verger ha assegurat que un nou procés constituent ha de tenir la garantia dels drets dels catalanoparlants com una de les línies vermelles. “L’estat ha de reconèixer la seva diversitat nacional i lingüística. És una riquesa que s’ha de defensar i impulsar”, ha conclòs.