Verger: “Jo vaig ser un nin castellanoparlant”

Emotiu pregó d’Antoni Vergar a l’acte de commemoració del desembarcament a la costa de Calvià del Rei en Jaume. Verger assenyala dos compromisos bàsics: Lluitar per la justícia social i per la llengua i cultura


El pregó que va fer dilluns 7 de setembre a la Creu de Santa Ponça, exportaveu de MÉs per Palma, va tenir un to reivindicatiu, des de l’experiència viscuda, i amb la història personal i col·lectiva com a fil conductor.

Mirant al passant Verger assenyalà que els mallorquins i mallorquines han crescut coneixent la història dels reis Godos o les gestes del Cid Campeador, però desconeixent gairebé tot sobre la història de Mallorca, la història del nostre poble. “Durant anys, i ara encara, se’ns ha volgut “espanyolitzar”, com va reivindicar l’inefable ministre Wert”. Al seu discurs ha volgut també destacar la resistència davant aquesta realitat. “Cada vegada tenim més força, com vàrem demostrar amb la manifestació històrica de les 100.000 persones el 29 de setembre de 2013. Aquell dia va quedar clar que hi ha país, cada vegada més auto conscient, i sobretot, que no ens deixam trepitjar”, recordà.

Verger també va aprofitar per fer una petita confessió: “Jo vaig ser un nin castellanoparlant”. Nascut l’any 74, fill de pare mallorquí i de mare també mallorquina però filla d’immigrants, la meva llengua materna va ser exclusivament el castellà. Així, va explicar que a partir de la consciència de que la nostra llengua era dèbil, i es perdia, va decidir als 13 anys començar a xerrar en mallorquí, fins el punt que avui en dia el sent com a la seva llengua pròpia. “En català pens, escric, faig feina, estim i somiï”. Rememoram la seva infància també va recordar com quan tenia 12 o 13 anys i passava per davant del habitatges coneguts com a “Corea”, ja que ell vivia al Camp Redó, veia que era injust que els al·lots d’aquella barriada, no tendrien les mateixes oportunitats que ell, pel simple fet d’haver nascut 8 carrers més amunt de ca seva. “M’estava fent d’esquerres sense saber-ho, de manera instintiva, per sentiment, per reacció contra la injustícia”.

Al final del pregó destacà dos compromisos bàsics: “Lluitar per la justícia social i per la nostra llengua i cultura, absolutament indissociables, i que tenen el mateix fil conductor: la lluita per la justicia, en favor del més dèbil, dels més desprotegits”. Les darreres paraules de Verger varen ser “per totes les persones que arrisquen la seva vida, i la dels seus fills, travessant la mar, fugint desesperats de la guerra i el caos en què s’han convertit Síria, Líbia o Iraq”.

A l’acte organitzat per MÉS per Calvià, varen participar el portaveu de MÉS, Biel Barceló, regidor d’Esquerra Oberta Calvià, Rafel Sedano. Entre els assistents hi havia el president del Consell de Mallorca; Miquel Ensenyat el portaveu del grup parlamentari David Abril, les diputades Margalida Capellà i Bel Busquets, el batle de Manacor, Miquel Oliver, i el regidor de Palma, Llorenç Carrió i la regidora de Benestar Social de Palma, Mercè Borràs, entre d’altres.