UNITS PODEM MÉS DIU “NO” A LES PROSPECCIONS I “SÍ” A LES RENOVABLES

Antoni Verger, el candidat de MÉS a la coalició, ha defensat eliminar l’impost al sol i potenciar l’autoconsum energètic


En un acte celebrat avui a Palma, Toni Verger, candidat d’Units Podem MÉS al Congrés acompanyat del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha mostrat la seva indignació per la decisió del Govern en funcions de Mariano Rajoy d’atorgar una pròrroga de nou mesos a Spectrum Geo Limited perquè continuï la tramitació del seu projecte de prospeccions d’hidrocarburs a la Mediterrània, quan el procediment ja havia caducat. “Aquests dies tenim un exemple clar de per què necessitam que Toni Verger vagi a Madrid. Teníem una oportunitat de caducar l’expedient Spectrum, d’aturar les prospeccions. I el Ministeri en funcions, d’amagat li ha donat l’autorització. Necessitam que Toni vagi a Madrid a defensar les polítiques mediambientals que durem a terme aquí”, ha assenyalat el conseller Vidal.

“En el tema de les prospeccions hem vist clarament com els partits antics fan un cantet aquí i un altre ben diferent a Madrid”, ha declarat Verger, que ha afegit que la candidatura Units Podem MÉS prohibirà el fracking i les prospeccions petrolieres, “sense matisos ni subordinacions als interessos de les grans empreses”.

Verger ha apostat, a més, per un canvi radical del model energètic basat en les renovables i l’autoconsum. Malgrat els esforços que ha assegurat que es realitzen des del Govern de les Illes Balears, ha explicatt que actualment tenim un 2% de renovables, la qual cosa suposa una dependència pràcticament total de l’exterior. “Les principals competències en matèria energètica són del Govern central, així que si volem que la feina que fan els companys de MÉS aquí tengui el seu fruit l’hem de dur també a Madrid”, ha defensat el candidat ecosobiranista.

Entre els punts urgents a canviar, Verger ha posat damunt la taula l’obligatòria igualtat de preu de l’energia independentment del seu origen i l’impost al sol. Sobre aquest darrer s’ha mostrat especialment indignat, perquè ha assegurat que el PP “ens imposa prospeccions i ens roba el sol per regalar-se’l a les grans empreses a canvi d’un parell de llocs a un consell d’administració” i que no podem permetre que privatitzin allò que és de tothom. Ha recomanat a Rajoy que canviï d’assessors, perquè des de Forbes fins al Financial Times s’havien mofat de l’Estat espanyol per aquest impost.

El candidat al Congrés ha acabat dient que la sobirania també passa per l’energia, i que cal avançar cap a un model d’autoconsum per la seva eficiència, sostenibilitat i escàs impacte sobre el territori.