UNITS PODEM MÉS CORREGIRÀ L’INFRAFINANÇAMENT DE LES ILLES BALEARS

Verger: “Reclamarem un augment de finançament de com a mínim 710 milions d’euros anuals que ens permetria tenir uns serveis dins la mitjana estatal”


Antoni Verger, candidat d’Units Podem MÉS al Congrés, ha explicat avui que l’Estat reconeix que cada any se’n van sense retorn 1.300 milions d’euros de les Illes Balears cap a l’Estat. Aquesta, que Verger ja ha assegurat que seria difícil de mantenir per a l’economia illenca, està totalment esbiaixada, perquè a més no ens computen les despeses que generen els turistes, amb la qual cosa els càlculs reals estan entre els 2.000 i els 3.000 milions d’euros anuals. Segons ha exposat el candidat al Congrés, aquesta situació la provoca en part el Fons de Garantia i Suficiència: Balears hi aporta 780 milions d’euros a aquests fons, destinats a que totes les comunitats autònomes puguin garantir els serveis públics bàsics. “Però quin sentit té que Balears aporti en aquests fons quan no té recursos per estar dins la mitja d’inversió en Sanitat i en Educació, com reconeixen tots els estudis?” s’ha demanat Verger.

El candidat ecosobiranista, que ha comparegut amb el tinent de batle de Palma i regidor de model de ciutat Antoni Noguera, el vicepresident Biel Barceló i la consellera de Serveis Socials Fina Santiago qui ha comentat el motiu de fer la roda de premsa davant de Son Dureta “un edifici que amb un finançament just podria convertir-se en un centre socio-sanitària per als ciutdans i ciutadanes de Palma”. Santiago ha lamentat el dèficit en infraestructures d’aquest tipus, a diferència d’altres comunitats i ha reclamat que l’arxipèlag balear entri dins la mitjana estatal. Per la seva banda, Noguera ha remarcat la necessitat de fer sentir a Madrid la veu dels ajuntaments “Volem un govern estatal que aposti pels municipis”. Biel Barceló ha destacat la importància de tenir un nou REB. “Necessitam que l’Estat reconegui un nou Règim Fiscal per compensar la Insularitat”, ha assegurat.

Verger ha dit que com a mínim cal un augment de 700 milions d’euros anuals en finançament ordinari per poder deixar de parlar d’espoli fiscal. “Aconseguir un augment de finançament de 700 milions d’euros anuals és el mínim per tenir un serveis dins la mitjana estatal”, ha assenyalat. El candidat d’Unides Podem MÉS ha exposat que, segons els darrers càlculs publicats per AIREF, les Illes Balears a uns 300 € per habitant per davall la mitjana de l’Estat en despesa per habitant en serveis públics bàsics; si es corregís aquest decalaix les Balears comptarien amb 330 milions d’euros més anuals per finançar serveis bàsics. A això li hauríem d’afegir que el cost de prestació de serveis públics per insularitat és entorn d’un 4% més car.

D’altra banda, segons el candidat de MÉS a la coalició Units Podem MÉS també s’hauria de tenir en compte que l’esforç fiscal fet a Balears també està per damunt la mitjana, concretament en un 0,32% del nostre PIB: es recapten 92 milions d’euros més que la mitjana per mor que tenim els imposts més alts que la mitjana.

Verger ha acabat afirmant que aquesta legislatura també s’aprovarà un Règim Especial Balear que suposi una ajuda perquè les petites i mitjanes empreses vegin compensades les dificultats derivades de la insularitat, com a Canàries. “No volem privilegis, volem justícia”, ha conclòs.