Una passa històrica per decidir la política energètica de les Illes Balears

Presentació del primer Pla de transició energètica que preveu el tancament de la meitat d’Es Murterar i augmentar fins al 10% les renovables


Aquesta és la setmana europea de les energies sostenibles i avui s’ha reunit el Consell Assessor de l’Energia de les Illes Balears. És en aquest context que s’ha presentat el primer Pla de transició energètica de l’arxipèlag que suposa una aposta valenta per complir el que estableix el protocol de París en relació a la lluita contra el canvi climàtic. L’objectiu a llarg termini és que el 2050 les Illes Balears tenguin el 100% de les energies renovables. Però a mitjà termini s’han de fer passes decidides com les avui anunciades per la presidenta del Govern, Francina Armengol, el conseller d’Energia i pel director general d’energia i canvi climàtic, Joan Groizard. "L’objectiu és que abans dels 2020, les Illes Balears passaran del 2% al 10% en energies renovables", ha assenyalat Groizard, qui ha recordat que actualment, l’arxipèlag és la comunitat que més contamina.

Per dur terme la transició energètica, es preveu el tancament de dues línies de ge d’Es Murterar i de la central tèrmica de Maó abans del 2020. El que suposarà una reducció del 20% d’emissions de CO2 a Mallorca i un 33% en el cas de Menorca. El Pla de transició anirà en la mateixa línia que la llei canvi climàtic i transició energètica, la qual està oberta a un procés participatiu per veure on i com s’ha de fer aquesta transició. I és que cal tenir en compte que "no serà possible el tancament d’Es Murterar ni de la central tèrmica de Maó, sense costos si no avançam en energies renovables", ha assegurat Groizard.