Un mural de Joan Aguiló a Inca commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència

La vicepresidenta Bel Busquets explica que l’objectiu és «aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones i les nines a la ciència i contribuir a tancar l’encletxa de gènere»


El passat dissabte 3 de febrer va ser inaugurat a Inca el mural de l’artista mallorquí Joan Aguiló, que és una de les actuacions organitzades per la plataforma #11FBalears per commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència, que se celebra el proper dia 11 de febrer. A la inauguració han intervingut la vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, el batle d’Inca, Virgili Moreno, la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera, i la investigadora de l’IdISBa Meritxell López, qui ha llegit un manifest per reivindicar la plena igualtat entre dones i homes també en l’àmbit científic i tecnològic.

La vicepresidenta Busquets explica que les accions commemoratives de la plataforma #11FBalears, formada per dones de diferents entitats i institucions científiques i que compta amb el suport d’administracions públiques i organismes de recerca científica, tenen com a objectiu «aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones i les nines a la ciència i contribuir a tancar l’encletxa de gènere que actualment existeix també en l’àmbit científic».

El mural de Joan Aguiló ubicat a una de les parets del Mercat Cobert d’Inca representa una nina que mira encuriosida el contingut d’un recipient de laboratori. Ha estat fruit de la col·laboració entre la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Inca, la Direcció General d’Innovació i Recerca, la Direcció General d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, l’IdISBa i l’IB-Dona.

Segons un estudi de l’ONU desenvolupat a 14 països europeus, les probabilitats que tenen les dones d’acabar una carrera universitària, un màster o un doctorat són, respectivament, del 18%, del 8% i del 2%. Pel que fa als homes, les probabilitats són del 37%, el 18% i el 6%, en cada cas: més del doble. D’altra banda, segons ha posat de manifest Margalida Frontera en la seva intervenció, només el 22% de les societats científiques de l’àmbit sanitari tenen una presidenta.

La commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència també pretén fer front a la manca de vocacions científiques i tècniques entre les dones. Aquest fet es produeix en les primeres etapes educatives, i es manifesta posteriorment en l’elecció dels estudis: només una de cada cinc al·lotes de 15 anys vol dedicar-se a professions tècniques, científiques o a les enginyeries.

Això es produeix per la manca de visibilitat dels rols i models femenins en l’àmbit de la ciència i la tecnologia; i també pel fet que a una edat molt primerenca les nines es tendeixen a percebre’s a elles mateixes com a menys intel·ligents que els nins.

La plataforma #11FBalears s’ha creat per tal de revertir aquesta situació, aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència de les dones i les nines i avançar cap a la igualtat real entre gèneres també en els àmbits científic i tecnològic.