Turisme sanciona vuit immobiliàries amb 200.000 € per comercialitzar oferta il·legal de lloguer turístic

Durant la primera campanya d’inspecció als grans comercialitzadors de lloguer vacacional, s’han detectat 271 habitatges a plurifamiliars a totes les zones de Mallorca


La Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern, a través de la Direcció General de Turisme, ha donat a conèixer aquest divendres els resultats de la primera campanya d’Inspecció orientada cap als grans comercialitzadors d’habitatges turístics. Durant la primera setmana de la campanya, els inspectors de Turisme han visitat a un total de 12 immobiliàries o centrals de reserves a les quals havien trobat indicis que anuncien lloguer d’estades presumptament turístiques a una tipologia d’habitatges no permesa per la llei 8/2012, de turisme de les Illes Balears, actualment en vigor.

Les visites, que s’han realitzat conjuntament amb inspectors de l’Agència Tributària de les Illes Balears, s’han duit a terme a l’illa de Mallorca. Concretament a Palma, Pollença, Colònia Sant Jordi, Cala d’Or, Capdepera i Artà.

De les 12 empreses controlades, els inspectors han constatat possibles infraccions a vuit d’elles, atès que les immobiliàries o centrals de reserva comercialitzaven entre 3 i 80 habitatges il·legals a edificis plurifamiliars.

Les sancions corresponents poden arribar des de 6.000 fins a 40.000 euros per empresa. A la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme ja s’han iniciat els procediments sancionadors, que podrien sumar un total de 200.000 euros.

Els inspectors seguiran durant les pròximes setmanes amb inspeccions conjuntes amb l’Agència Tributària de les Illes Balears a grans comercialitzadors d’oferta il·legal de lloguer turístic.

Convé recordar que la llei 8/2012 prohibeix la comercialització d’estades turístiques en habitatges ubicats a edificis plurifamiliars. El projecte de llei que modificarà la regulació del lloguer turístic, que actualment es troba en període de tramitació parlamentària, preveu la possibilitat de comercialitzar estades turístiques en edificis plutifamiliars, complint una sèrie de requisits i sempre que es faci a les zones aptes que hauran de ser establertes pels consells insulars i els ajuntaments.

Amb la nova llei, el Govern d’esquerres té com a objectius:

1) Posar ordre en el lloguer turístic.
2) Fer compatible la redistribució social dels beneficis del turisme amb el dret a accedir a un habitatge en condicions dignes.
3) Garantir la convivència entre residents i turistes.
4) Establir un sostre real de places turístiques, ja que som un territori limitat i, per tant, no pot créixer il·limitadament.