Subvencions per a rehabilitar edificis de Son Gotleu


El tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, ha comparegut en roda de premsa per explicar que ja està en marxa el primer esborrany de la normativa de subvencions per a la rehabilitació dels habitatges de Son Gotleu. Noguera ha destacat que “és la primera vegada que l’Ajuntament intervé a Son Gotleu amb una actuació d’aquestes característiques, amb un catàleg tan complet d’elements subvencionables”.

La finalitat és aconseguir recuperar el patrimoni arquitectònic de la ciutat i sobretot aturar la degradació en la qual es troben molts edificis. Així mateix, l’àrea de Model de Ciutat confia que aquestes ajudes seran un estímul per a potenciar la conservació periòdica de les edificacions.

Està previst que aquesta normativa es publiqui al BOIB el proper mes de juny i que, per tant, les comunitats de propietaris ja s’hi puguin adherir a principis d’aquest estiu.

El tinent de batle ha detallat els dos tipus d’actuacions subvencionables:

Obres amb ordre d’execució obert per disciplina urbanística o com a resultat de l’IAE
Rehabilitació de les lesions que afectin a la seguretat constructiva de l’edifici en façanes i altres elements comuns
Pel que fa als elements subvencionables, aquets van des del parament de façana, rehabilitació, impermeabilització i aïllament, fins a la col·locació de portes d’entrada, finestres a les escales, balustrades i cornises, dintells de portes i finestres, escales interiors comuns, xarxes de serveis, canonades de pluvials i fecals, així com la instal·lació o renovació d’ascensors, eliminació de barreres arquitectòniques, eliminació de cablejat per façana o renovació de les instal·lacions i els comptadors.

L’Ajuntament de Palma ofereix aquestes subvencions amb dos màxims: fins el 90% del cost de les obres, i amb una quantitat màxima de 40.000 euros per edifici. Per a assumir el seu cost, el govern municipal compta amb un pressupost de 300.000 euros provinents dels fons de Capitalitat. “Volem que aquest sigui un punt d’inflexió per a l’Ajuntament i que obri una línia estratègica de subvencions per invertir en els barris més vulnerables”.

Bancs: corresponsables de la degradació dels barris

Antoni Noguera també ha parlat de les reunions que ha mantingut les darreres setmanes amb les principals entitats bancàries com són Bankia, Banco Santander, Banc Sabadell, BBVA, BMN i La Caixa. “Els hi hem traslladat la nostra preocupació i la seva corresponsabilitat davant la degradació dels barris perquè molts de pisos que estan abandonats, ocupats il·legalment o tapiats són de la seva propietat”.

“L’estat d’aquests pisos i edificis provoquen una situació inadmissible, és a dir, la degradació dels barris. Per tant, els hem instat a trobar una solució conjuntament per tal d’aturar-la”. El responsable de l’àrea de Model de Ciutat ha exposat a les entitats bancàries que explorin la possibilitat de cedir a l’Ajuntament la gestió d’aquests pisos o edificis durant un temps prolongat de temps.

D’aquesta manera “passarien a formar part del parc d’habitatges de l’Ajuntament i que per tant podria posar a disposició de les persones que els necessiten”. Antoni Noguera ha afirmat, però, que aqueta possibilitat s’ha de seguir debatent amb els bancs i ja està prevista una segona trobada amb les entitats bancàries per a aquest proper mes de maig.