Som finalistes als premis European Natura 2000

La Conselleria de Medi Ambient hi va presentar els criteris tècnics que va elaborar per facilitar l’organització de curses de muntanya dins l’àmbit dels espais de rellevància ambiental de Xarxa Natura 2000


La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha quedat finalista dels premis europeus Natura 2000 pels criteris que va elaborar i aprovar per facilita l’organització de curses de muntanya que transcorren dins l’àmbit dels espais de rellevància ambiental de Xarxa Natura 2000.

Aquests premis es destinen a accions que reconeguin i promoguin pràctiques de conservació de la natura a Europa, distingint l’excel·lència en la gestió i la promoció de la Xarxa Natura 2000 i mostrant activitats beneficioses per a l’economia local que hi estan relacionades. En els pròxims dies se seleccionarà un guanyador dels premis en cada una de les sis categories que es convoquen: conservació, beneficis socials i econòmics, comunicació, conciliació d’interessos i cooperació.

A més, també hi haurà un sisè guardó que atorguen els ciutadans i que es tracta del Premi Públic Natura 2000, que consisteix en un vot del públic que es farà mitjançant les xarxes socials. La proposta que rebi el major nombre de vots rebrà el Premi Europeu dels Ciutadans. Aquí se’n pot trobar més informació: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/the-award/european-citizens-award/index_en.htm

La Conselleria de Medi Ambient opta al premi de Conciliació d’Interessos posant com a exemple Menorca, on s’ha avaluat la 12a Volta a Menorca BTT, que ja va ser informada sobre la base dels nous criteris, i que transcorre per nou espais de la Xarxa Natura 2000, la qual concilia els interessos dels promotors i participants de la prova i minimitza els efectes perjudicials per a les zones de rellevància ambiental.

La candidatura expressa que l’assessorament de l’esdeveniment esportiu que apliquen els criteris tècnics del Govern i la guia d’Europarc permet una anàlisi objectiva dels impactes ambientals, els quals, a més, no tenen cap repercussió social ni econòmica negativa. Així mateix, destaca que, tant en el cas estatal com en l’autonòmic, la metodologia ha estat consensuada amb els professionals d’activitats esportives a la natura i que tindrà continuïtat.

L’auge de les proves esportives a espais de la Xarxa Natura 2000, cada vegada més nombroses i amb més participants, ha generat un nou escenari de pressions i impactes als espais naturals, que en molts casos són especialment sensibles i fràgils. Fer compatibles la competitivitat de les proves amb la sostenibilitat ambiental és un repte al qual la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca s’ha enfrontat. La col·laboració de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha donat com a fruit uns criteris tècnics clars i generalitzats per a l’organització de curses de muntanya amb l’objectiu de facilitar la feina als organitzadors d’aquests esdeveniments.

El proper 17 de maig, s’anunciaran els sis guanyadors a la cerimònia d’entrega de premis a Brussel·les, on assistiran representants tant de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca com d’Europarc Espanya.