“Si volem que Palma sigui declarada Patrimoni de la Humanitat, hem de declarar BIC el Centre Històric”

La coalició MÉS considera que per “coherència i legitimitat” l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca han de treballar amb la màxima implicació i compromís per millorar la normativa actual de protecció patrimonial
Antoni Verger i Joan Font asseguren que “l’actual normativa patrimonial de Palma és deficient i obsoleta”

Els grups institucionals de MÉS a l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca duran a terme totes les gestions necessàries perquè el Centre Històric de Palma sigui declarat BIC, Bé d’Interès Cultural, com a categoria de conjunt històric. El portaveu de MÉS a Cort, Antoni Verger, i al Consell de Mallorca, Joan Font, han comparegut avui en roda de premsa per explicar la proposta, i ho han fet davant una de les pèrdues més recents del patrimoni urbanístic de Ciutat, és a dir, l’edifici situat al número 5 de la plaça Quadrado.

“Si volem que l’anunci de la candidatura de Palma com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO no quedi en un retòrica oportunista i buida de contingut, les institucions han de posar en marxa tots els mecanismes per millorar el marc normatiu en quant a protecció del patrimoni”. Antoni Verger ha instat als equips de govern del PP de Cort i el Consell de Mallorca a ser coherents amb aquest anunci.

La coalició MÉS alerta que l’actual normativa patrimonial de Palma és “obsoleta i deficient” ja que data d’un decret de l’any 1964 que considera el nucli històric d’interès històric-artístic, ha recordat Verger. Per tant, “ara és el moment d’incoar el BIC, serà ràpid, ja que existeix l’informe que ho avala i que va ser elaborat pel Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca durant la legislatura passada”, afirma Joan Font.

Font, però, ha insistit en la necessitat “d’un compromís i una implicació màximes perquè una tramitació tan important com aquesta pugui avançar sense traves i amb la màxima celeritat”.

El portaveu de MÉS al Consell de Mallorca anuncia que sol·licitarà la inclusió d’aquest punt en l’ordre del dia de la propera reunió del Comissió Insular de Patrimoni Històric prevista per al dia 18 de febrer. Així mateix, Antoni Verger presentarà una proposta al ple de Palma perquè Cort insti al Consell a iniciar els tràmits pertinents.

El BIC, per coherència i legitimitat

MÉS per Palma considera positiva la candidatura de Ciutat com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO però reclama que el PP sigui coherent i la candidatura tingui la legitimitat suficient per a ser considerada vàlida i amb possibilitats de ser valorada. Per això, Verger demana un canvi en la política de protecció del patrimoni duta a terme fins avui per part del govern d’Isern.

“En el que portem de legislatura, el PP de Cort ha demostrat nul·la sensibilitat pel patrimoni i no ha invertit ni un euro en rehabilitació i protecció”. Antoni Verger ha incidit en la nul·la voluntat d’invertir en la recuperació de Can Serra, les Torres del Temple, o la conservació d’edificis singulars com el del número 5 de la plaça Quadrado. “Aquest és el cas que exemplifica la nul·la política proteccionista del patrimoni al centre històric per part del govern d’Isern: han deixat esbucar un element urbanístic i patrimonial important per afavorir un particular, provocant una pèrdua irreparable del nostre patrimoni”.

Així mateix, ha recordat que l’actual projecte que defensa l’equip de govern per al Jonquet és incompatible amb la declaració de BIC i amb una futura candidatura de la UNESCO. El portaveu de MÉS per Palma ha afegit que el PP ja va votar en contra d’una proposta com aquesta presentada per la coalició ecosobiranista el maig del 2012, però “confiam que ara siguin coherents amb l’anunci del batle Isern i hi votin a favor”.

A continuació us adjuntam l’informe del Consell de Mallorca mencionat anteriorment, així com els mapes adjunts a aquest informe, i una proposta del grup municipal en el mateix sentit. També us adjuntam una imatge dels portaveu de MÉS davant el solar buit del número 5 de la plaça Quadrado.

Documents adjunts