SEGUR QUE TURQUIA ÉS UN PAÍS SEGUR PER ALS REFUGIATS?

MÉS per Mallorca té seriosos dubtes que les autoritats turques puguin prestar la protecció efectiva deguda


MÉS per Mallorca considera que després del frustrat cop d’estat fa just una setmana a Turquia i de les mesures policials, judicials i administratives que s’estan adoptant contra les persones que presumptament participaren en aquest cop contra la democràcia, es confirma que Turquia no era ni és avui tampoc un país segur per als refugiats.

Quan la UE negociava el preacord per a la devolució col·lectiva i automàtica de refugiats cap a aquest país, diverses organitzacions de drets humans i el propi ACNUR ja varen denunciar que no complia les condicions per ser considerat un tercer país segur a efectes de la normativa de la Unió Europea.

Un “país segur” ha d’oferir una protecció efectiva i no ha d’existir cap risc de devolució al seu país d’origen o a altre país on la seva vida o la seva llibertat es trobi en perill. Abans del cop d’estat, Amnistia Internacional ja va documentar devolucions de ciutadans siris a zones de guerra a Síria. Avui, MÉS per Mallorca té seriosos dubtes que les autoritats turques puguin prestar la protecció efectiva deguda, que inclou el dret a un recurs efectiu davant la justícia per obtenir l’asil. La depuració de milers de jutges i funcionaris per la seva presumpta vinculació amb el cop d’estat deixa el país amb un sistema judicial desmantellat i sense la possibilitat d’atendre les peticions d’asil de les persones que són retornades des de Grècia ni dels més de 600.000 refugiats sirians que ja es troben a Turquia o bé bloquejats en la frontera amb Síria.

Les destitucions massives de més de 50.000 treballadors, entre ells policies, mestres i jutges, les restriccions i coaccions a la llibertat d’expressió de la darrera setmana, la introducció del debat sobre la implantació de la pena de mort en el país, i, finalment, el decret de l’estat d’emergència de tres mesos i l’avís de la suspensió de l’aplicació del Conveni europeu de drets humans a Turquia són una clara mostra d’atenció a la Unió Europea per revisar el seu acord sobre la devolució de refugiats.

MÉS per Mallorca s’uneix així a la petició de nombroses organitzacions com Amnistia Internacional, Human Rights Watch, Metges Sense Fronteres i CEAR perquè la UE suspengui immediatament el seu acord amb Turquia, cessin les devolucions col·lectives de migrants i refugiats i es replantegi seriosament i a fons la seva política d’immigració i asil d’acord amb els principis humanitaris i la normativa de drets humans i d’asil.