SATISFACCIÓ PER LA DECLARACIÓ COM A ESPAI PROTEGIT DEL CORREDOR DE MIGRACIÓ DE CETACIS DEL MEDITERRANI

El Consell de Ministres ha aprovat el ZEPIM que reivindicava MÉS per Mallorca i el Govern de les Illes Balears.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació definitiva, per part del Consell de Ministres, de la declaració del corredor de migració de cetacis del Mediterrani com a zona especialment protegida d’importància per al Mediterrani (ZEPIM), tal com reclamaven el Govern de les Illes Balears i l’Aliança Mar Blava des del 2015. El Reial decret de la declaració inclou un règim de protecció preventiva. L’àrea que ara queda protegida és una franja continua d’aigües marítimes de 46.385 km2 i uns 85 km d’amplada mitjana, entre l’arxipèlag balear i la costa catalana i valenciana.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha celebrat l’aprovació d’aquest decret i demana al Govern espanyol que continuï fent passes adoptant les altres mesures de protecció que té sol·licitades, com l’ampliació del Parc Nacional Marítimoterrestre de Cabrera o la prohibició de les prospeccions petrolieres a la Mediterrània.

Des de l’inici de la legislatura, quan el Govern va entrar a formar part d’Aliança Mar Blava, s’han anat sumant esforços per aconseguir aquest decret, així com la declaració de ZEPIM. Per això, a banda d’aconseguir aliances amb diferents reunions a Andalusia, València i Catalunya, sempre s’ha posat a l’ordre del dia de les reunions del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient de l’anterior Govern.

Per la seva banda, el coordinador del Secretariado técnico de la Alianza Mar Blava, Carlos Bravo, que ha comparegut en roda de premsa amb el conseller Vidal, considera que la conseqüència immediata derivada d’aquesta important protecció és que el Ministeri per a la Transició Ecològica ha d’arxivar definitivament els projectes de prospeccions petrolieres actualment en tramitació, les superfícies d’actuació de les quals s’encavalquen amb grans àrees de l’anomenat corredor. Precisament ahir, el Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears va informar desfavorablement sobre el projecte de prospeccions amb airguns Medsalt2.

El corredor és d’alt valor ecològic no només per ser zona de pas migratori per al rorqual comú cap a les pròpies àrees de cria i alimentació al nord del Mediterrani, sinó també pel fet de ser hàbitat i zona d’alimentació per a una gran diversitat d’altres espècies de cetacis (catxalot, dofí mular, dofí llistat, dofí comú i espècies de cetacis bussejadors de gran profunditat, com el cap d’olla gris, el cap d’olla i la balena amb bec de Cuvier) i per a altres espècies de fauna marina (com la tortuga careta, diverses espècies d’aus, etc.).

Les reivindicacions per a protegir aquest espai per part de la Conselleria i d’Aliança Mar Blava es remunten al setembre del 2015, quan el conseller Vidal i l’aliança varen remetre una carta a la ministra anterior, Isabel García Tejerina, en la qual es proposava que el Ministeri se sumàs a la declaració com a zona especialment protegida d’importància per la Mediterrània (ZEPIM) del Conveni de Barcelona, atès que és una ruta migratòria de cetacis, d’acord amb el Projecte Mediterrània, un estudi elaborat per la Universitat de València, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Madrid, amb l’objectiu d’identificar les àrees d’especial interès per a la conservació dels cetacis a la Mediterrània espanyola.

Al desembre de 2015, la Comissió Europea va donar suport a declarar com a ZEPIM el corredor de migració de cetacis de la Mediterrània espanyola en resposta a una carta del director general de Pesca i Medi Marí del Govern de les Illes Balears.