Aina Sastre: "Josep Maria Llompart començà a escriure en uns anys complicats per a les lletres catalanes.”

El passat diumenge el Teatre del Mar va recordar la figura de l’activista cultural i escriptor Josep Maria Llompart, 25 anys després de la seva mort.

Dins la programació per commemorar l’Any Llompart, el Consell de Mallorca ha encetat els actes d’homenatge el passat diumenge, 28 de gener, al Teatre del Mar. Un dia, efemèride de la mort de Llompart, que servirà per recordar-ne la figura cultural i política a través de l’estrena de l’obra “Els mots que m’han abocat al poble”. A l’acte, la directora insular de Política lingüística, Aina Sastre, ha recordat que "per a Llompart la nostra cultura és el document d’identitat, la targeta on figuren el nostre nom i llinatges, les dades que ens diferencien de tots els altres pobles, de totes les altres comunitats"

L’espectacle, titulat amb un vers del mateix Llompart, està dirigit per Pere Fullana i amb dramatúrgia de Carme Planells i pretén recrear la vida de Josep Maria Llompart a partir de les seves diferents facetes vitals: l’home, l’activista i l’escriptor que fou. Aprofitant els seus records d’infantesa (Vocabulari privat, Memòries i confessions...), algunes entrevistes i discursos que escrigué (Discurs per l’Autonomia, Converses amb Llompart...) i els poemes musicals d’influència andalusa escrits durant els darrers anys de vida («Soleà», «Martinete», «Debla»...), l’espectacle recrea la biografia de Llompart i el reivindica com a home de cultura implicat en el seu temps.

Sastre també ha tingut unes paraules per enllaçar la figura de Llompart amb l’actualitat, recordant que l’escriptor "lluità sempre sota l’amenaça de la repressió, l’ostracisme i la presó. Aquesta lluita ha de seguir més viva que mai, perquè hem de ser conscients,i els temps ens ho fan ser, que la llibertat, la democràcia, la cultura i l’autogovern es guanyen cada dia malgrat les repressions, els ostracismes i les presons"

A l’acte hi han assistit, entre altres, el conseller de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Joan Font; la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà; la comissària de l’Any Llompart, Pilar Arnau; Jaume Mateu, president de l’OCB; Llorenç Carrió, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, i Pau Vadell, vicepresident de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana per les Illes).

Cal recordar que el Consell de Mallorca forma part de la Comissió Any Llompart, plataforma creada fa uns quants mesos i que integra el Govern de les Illes Balears, ajuntaments i entitats. Durant el 2018 presentarà diversos actes per commemorar la tasca del poeta i activista a fi de reivindicar-lo per ser un personatge clau i per estendre la normalització de la cultura catalana a Mallorca.