Santiago: “El que ens preocupa al km zero ens ha de preocupar també a 3.000 km de distància”

El Pla de Cooperació per al Desenvolupament 2016-2019 reprèn les subvencions destinades a entitats socials


Amb aquest el Govern reactiva les polítiques d’ajuda al desenvolupament després de 4 anys de paralització i es compromet a destinar un mínim anual de 2,5 milions d’euros en convocatòries de subvencions destinades a les entitats socials de desenvolupament. D’aquesta manera s’assumeix el compromís reclamat per les entitats de recuperar un mínim d’estabilitat pressupostària per impulsar les ajudes a projectes de cooperació, ajuda humanitària i emergències i d’educació per al desenvolupament.

La presidenta Francina Armengol ha subratllat que “el fet de viure a un país com el nostre no ens ha de fer oblidar les necessitats de molts altres països arreu del món” qui també ha fet referència a la crisi dels refugiats. “exigeix que les institucions estiguin a l’altura de les circumstàncies” i es precís que demostrin “valentia” per donar una resposta”.En aquest sentit s’ha manifestat també la consellera, que ha assenyalat la importància de que “les polítiques de cooperació estiguin a l’agenda, no tan sols de la conselleria, sinó a la del Govern de les Illes Balears”.
“El que no podem tenir –ha dit Santiago- és una moralitat de quilòmetre. El que ens preocupa al quilòmetre zero ens ha de preocupar també a 3.000 km de distància”.
 
MÉS participació
El Pla de Cooperació 2016-2019 recupera també el diàleg social, tal com ha assenyalat el director general de cooperació Toni Servera qui va explicar el procés participatiu del Pla. El qual ha consistit en unes jornades amb experts en matèria de cooperació. També es va realitzar una reflexió interna per part de l’equip tècnic de la direcció general. I s’ha enviat un qüestionari als agents de cooperació -ONG, UIB i fons insulars- i s’han duit a terme dues jornades de feina per concretar línies estratègiques bàsiques i definir els sector prioritats d’actuació de manera conjunta amb tots els agents de cooperació.
marcaran les línies estratègiques del Govern en matèria de cooperació durant els pròxims quatre anys.

El Pla fixa cinc línies sectorials bàsiques: el dret als serveis socials bàsics (salut, educació, i aigua i sanejament); el desenvolupament econòmic per a la reducció de la pobresa; l’apoderament de les dones; la protecció i la conservació ambientals, i el suport a la governança democràtica i al poder local.

Per altra banda, i segons els criteris acordats amb els agents de cooperació de les Illes Balears (índex de desenvolupament humà, països amb tradició en cooperació des de les Illes Balears, països on les entitats despleguen actualment accions de cooperació) s’han establert les següents prioritats geogràfiques.
1. Països prioritaris: als quals es destinarà aproximadament el 80 % dels fons en matèria de cooperació.
- Àfrica subsahariana: Níger, Burundi, Burkina Faso, Mali, República Democràtica del Congo, Etiòpia, Senegal i Tanzània
- Amèrica Central i Carib: Haití, Hondures, Guatemala, Nicaragua i El Salvador
- Amèrica del Sud: Bolívia
- Àsia: Índia
- Àrea mediterrània: Marroc, Territoris Palestins Ocupats (i població palestina refugiada a altres països)
2. Països preferents: als quals es proposa destinar aproximadament el 20 % dels fons en matèria de cooperació.
- Amèrica del Sud: Colòmbia, Equador i Perú
- Carib: República Dominicana i Cuba
Al document també es preveu actuar als països de la Conca Mediterrània com Tunísia, Líbia, Algèria, Jordània i Líban, per la greu problemàtica social i humanitària que viuen i per la posició geogràfica i de proximitat amb les Illes Balears.

El Pla de Cooperació per al Desenvolupament de les Illes Balears 2016-2019 va ser aprovat al Consell de Cooperació el passat 7 de març i es durà aquest divendres al Consell de Govern per a la seva presa en consideració.


A l’acte de presentació, celebrat avui al Consolat de Mar, han assistit els representants de les entitats socials que formen part del Consell de Cooperació, entre els quals, Isabel Pizá, de Fundació Vicente Ferrer; Maria Cruz Rejas, d’Assemblea de Cooperació per la Pau, Dolça Feliu, de Creu Roja; Mauricio Tejada, de l’Associació Thakhi-Runa; Mercedes del Pozo, presidenta Comitè UNICEF-Illes Balears; Alejandro González, en representació d’Ayuda en Acción; Maria Antònia Palmer, de FETE-UGT; Jordi Julian, representant la confederació General del Treballador; Juan Luis Rodríguez, d’STEI; Jean François Cuennet, de s’Altra Senalla; Maria Cruz Rejas, d’ACPP; Margalida Amorós, de Fundació MUSOL i Alejandro González, de CONGDIB.

Adjunt document Pla Director de Cooperació 2016-19

Documents adjunts