Santiago: “Controlar la pujada dels lloguers és necessari per garantir el dret a l’habitatge i controlar l’especulació”

MÉS per Mallorca demana a Pedro Sánchez que compleixi els seus compromisos i lamenta el fracàs del Decret-llei sobre habitatge al Congrés


Fina Santiago, candidata al Parlament per MÉS per Mallorca, ha lamentat avui el resultat de la votació que s’ha duit a terme al Congrés dels Diputats aquest mateix dimarts. Santiago ha lamentat la falta d’acord entre els partits d’esquerres i sobiranistes a la cambra baixa i ha recordat que el govern espanyol ha incomplert el seu compromís de permetre que els ajuntaments fixin un preu màxim als lloguers. La també consellera de Serveis Socials del Govern balear ha dit que “el PSOE ha de complir amb la seva paraula. MÉS per Mallorca exigeix als grups del Congrés a seguir negociant per complir amb la demanda dels ajuntaments i els moviments socials”.

Tal com ha recordat Santiago, MÉS per Mallorca considera que “controlar la pujada de preus dels lloguers i estendre la duració dels contractes de 3 a 5 anys és una manera efectiva de garantir el dret a l’habitatge” i fer front a l’especulació, especialment a ciutats com Palma, que han vist encarir el preu de l’habitatge gairebé un 40% els darrers anys.

A més, Santiago ha destacat que el Parlament va aprovar el passat més d’octubre una Proposició No de Llei presentada per MÉS per Mallorca en què es demanava al govern espanyol “facultar i dotar d’instruments legals els municipis que pateixin increments desmesurats dels preus del lloguer per intervenir i per impedir les rendes abusives” i altres mesures per facilitar l’accés a l’habitatge, com l’ampliació dels contractes a 5 anys.

Una altra manera efectiva per garantir l’accés a l’habitatge és construir habitatge públic de lloguer i aquesta ha de ser una de les principals actuacions del Govern la pròxima legislatura. És per això que s’ha augmentat en un 62% la partida de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) per a 2019, a més de destinar 50 milions d’euros a la construcció d’habitatge social - 26 dels quals provenen de l’Impost de Turisme Sostenible – i prop de 51 milions per ajuts a lloguer.