Salvar persones i reconstruir l’economia

El coordinador general de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, i els batles i batlesses ecosobiranistes de Mallorca fan propostes econòmiques per combatre el coronaviurs, entre les que destaca la derogació de la llei Montoro per mobilitzar el superàvit dels ajuntaments

Antoni Noguera, Andreu Bujosa, Colau Canyelles, Guillem Villalonga, Joan Verger, Lluís Apesteguia, Malen Perelló, Maria Ramon i Miquel Oliver

A ningú se li escapa que, després de l’estat d’alarma vigent, no serà gens fàcil tornar a posar en marxa el teixit econòmic i l’estructura productiva. Desenes de milers de persones treballadores de Mallorca ja han patit un ERTO i, alguns, fins i tot han estat acomiadats moltes vegades de forma injustificada.

La crisi sanitària del COVID-19 provocarà ferides greus a l’economia. El Banc Central Europeu ja preveu diversos escenaris amb baixades del PIB a tota l’eurozona que poden rondar el 5% el 2020, molt més que durant la crisi financera del 2008. A més, les Balears som un territori especialment feble: la insularitat i el monocultiu turístic fan que tenguem encara menys capacitat de maniobra.

Davant una situació com aquesta, és imprescindible mobilitzar tots els recursos disponibles per actuar en dos sentits. En primer lloc, hem de concentrar el màxim d’esforços possibles en aturar i pal·liar la crisi sanitària pensant només en les necessitats de la població.

En segon lloc, però, serà necessari reconstruir l’economia. Hem d’aconseguir que la crisi econòmica sigui el menys profunda possible i hem d’evitar una crisi social com la que moltes famílies varen viure el 2008. Per això també farà falta mobilitzar molts de recursos econòmics públics. Els Estats discuteixen amb els socis de Brussel·les quina és la millor manera d’obtenir liquiditat que permeti fer plans d’aquest tipus. De moment, la Unió Europea ja ha fet que la Comissió suspengués el Pacte d’Estabilitat, és a dir, que permeterà als estats incórrer en dèficit per combatre el coronavirus.

El que ens hem de plantejar és: si necessitam tants de recursos que el govern espanyol pot superar fins i tot els límtis de despesa europeus, com és que els ajuntaments estan obligats a mantenir milions d’euros immobilitzats als bancs? La llei Montoro obliga els ajuntaments de Mallorca a tenir gairebé 500 milions d’euros al banc que no pot fer servir per res, ni tan sols per ajudar a fer front a la crisi del coronavirus. És imprescindible que les administracions que atenen la ciutadania de més aprop comptin amb recursos. El govern de Pedro Sánchez els ha d’alliberar ja, com abans millor.

El superàvit municipal podria utilitzar-se tant per contribuir a una sortida justa de la crisi del Covid a través, per exemple, d’ajudes i bonificacions d’imposts i taxes municipals, especialment als més vulnerables.

La derogació de la llei Montoro és la primera passa. MÉS per Mallorca hem engegat una campanya perquè part dels doblers que deuen el banc pel rescat bancari tornin a la societat precisament ara, que és quan són més necessaris. A més, però, l’Estat també hauria de tenir en compte que farà falta posar en marxa una política econòmica i social expansiva, així que serà imprescindible flexibilitzar la regla de despesa a les Comunitats Autònomes i engegar partides extraordinàries d’inversió pública per reactivar l’economia, diversificar-la i evitar una crisi social.