S’habilitaran les nou línies de la dessaladora de Palma i es posarà en marxa la d’Andratx

Aquesta legislatura no es té la intenció de construir cap nova dessaladora


La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca té com a objectiu posar en marxa les nou línies de la instal·lació dessaladora d’aigua de mar (IDAM) de la badia de Palma. Així s’ha acordat aquest dimecres 17 de febrer en el Consell d’Administració de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA).

En la cita es van analitzar tres projectes diferents per iniciar l’expedient de contractació de les obres necessàries per actualitzar la dessaladora perquè pugui funcionar a la màxima capacitat, atesa la prealerta per sequera hidrològica. La primera opció fa referència a la posada en marxa de sis línies de producció, amb un pressupost màxim de 562.541 euros; la segona, a l’habilitació de les nou línies, amb un màxim de 860.165 euros, i la tercera, a l’escomesa de les obres mínimes per garantir el funcionament correcte de la IDAM de la capital balear, amb un cost màxim de 203.441 euros (més IVA).

Segons l’evolució de la prealerta per sequera i les necessitats de subministrament d’aigua dessalada es prendrà una decisió o una altra, però sempre amb l’objectiu d’habilitar les nou línies de la dessaladora de Palma. Actualment en funcionen tres, i al final del mes de febrer s’habilitarà la quarta. Per tant, ni ABAQUA ni la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, de la qual depèn aquesta entitat pública, tenen intenció de construir una dessaladora nova a Palma, sobretot tenint en compte que la d’Andratx es posarà en marxa, per primera vegada, el mes de març.

De fet, aquesta setmana es duen a terme les obres de conducció perquè aquesta darrera IDAM no només subministri aigua dessalada a Andratx, sinó també a Calvià. Una vegada acabat aquest canal de derivació, l’execució del qual són 50.000 euros, s’engegaran les proves de la dessaladora, d’aquí a final de mes, per servir aigua a començaments de març.