Rosa Cursach: "Si les dones ens aturam, el món s’atura. Si deixam d’atendre l’àmbit domèstic, el sistema no és sostenible"

MÉS donarà suport a la vaga del 8 de març. Així ho han decidit avui a la Trobada d’Igualtat 40 dones ecosobiranistes que han compartit experiències a les institucions


L’espai d’igualtat de MÉS per Mallorca ha organitzat avui una trobada a Manacor on han participat més de 40 dones de diferents institucions. A la trobada s’ha acordat que les dones de MÉS per Mallorca donaran suport a la vaga feminista del 8 de març. Una vaga de cures, de treball i d’estudi que vol visibilitzar i deixar en evidència tot el treball no remunerat invisible i no reconegut que fan les dones a tot el món. "Si les dones ens aturam, el món s’atura. Si deixam d’atendre l’àmbit domèstic, el sistema no és sostenible", ha assenyalat Rosa Cursach, directora de l’IBdona.

Un dels objectius de la trobada era posar en comú la feina feta a les àrees amb responsabilitat política i fer balanç des d’una perspectiva feminista. Cursach ha explicat quines ha estat les polítiques i les accions concretes de l’organització que dirigeix. "Tenim encaminats els acords de governabilitat: La llei d’igualtat s’ha aprovat, ara l’hem de desenvolupar. Ja tenim el decret de l’Observatori d’igualtat, un organisme que ens fa molta falta per tenir indicadors. S’està transversalitzant la perspectiva de gènere a les diferents conselleries, des de cooperació o en el pla de cultura fins a la conselleria de treball. També s’està duent a terme les accions a les quals ens hem compromès per lluitar contra les violències masclistes".

Entre les participants a la trobada hi havia la consellera Fina Santiago, qui ha parlat de l’empoderament de la societat civil, en aquest cas dels grups feministes, o la regidora d’Ecologia de l’ajuntament de Palma Neus Truyol qui ha remarcat la necessitat de crear sinergies i coordinar accions i ha explicat la trobada a la qual va participar recentment on més de 150 dones del món de les energies renovables varen compartir experiències. Alhora la coportaveu de MÉS per Mallorca i vicepresidenta del govern, Bel Busquets ha assenyalat "que els homes també s’han d’implicar en la reivindicació d’una societat més igualitària". Busquets també ha recordat com des de vicepresidència s’ha donat suport al dia internacional de la dona i la nina i la ciència i la importància de visibilitzar la feina de les dones científiques i de rompre estereotips en relació a quines matèries, treballs o carreres són més cosa de dones o d’homes.

La presidenta del Consell Social de la Universitat Xisca Mas han pogut compartir la seva feina i també diferents dones de diferents municipis de Mallorca, entre elles la regidora d’Igualtat de MÉS per Alaró i directora insular de política lingüística del Consell de Mallorca, Aina Sastre, qui ha exposat la necessitat de"fer molta feina en llenguatge inclusiu. "Les llengües s’han d’anar adaptant a mesura que la societat va avançant. Elaboram guies de llenguatge inclusiu perquè es parli d’homes i dones, ja que abans es parlava únicament d’homes. Es tracta d’utilitzar paraules neutrals, per evitar les repeticions de tots i totes. Hem de mirar quines paraules podem utilitzar que incloguin a tothom. Cal ser conscients que hem de fer un ús del llenguatge que inclogui homes i dones. És un tema molt social. No és que el llenguatge sigui masclista és l’ús que feim del llenguatge".