Registrada la llei que aboleix els espectacles amb animals

La llei assegura la protecció integral dels animals; elimina les corregudes de toros i els correbous, els circs amb animals salvatges, les baralles amb animals i competicions de tir al colomí i guatlles, entre d’altres.


Els partits del Pacte presenten la Llei per modificar la Llei 1/1992, DE 8 D’ABRIL, de protecció dels animal que viuen en l’entorn humà, en l’àmbit de la comunitat autònomade les Illes Balears que assegura la protecció integral dels animals, sense excepcions i aboleix els espectacles amb animals. Aquesta llei recull una demanda de la societat balear i està inclosa als Acords pel Canvi.

Balears es convertirà així en la tercera comunitat autònoma que prohibeix les corregudes de toros, després de Canàries i Catalunya, i la primera en assegurar la protecció integral dels animals sense excepcions, al prohibir també els correbous- en aquest cas el correbou de Fornalutx-, a més de tota mena d’accions que no respectin el benestar animal.

El diputat de Podem, Baltasar Picornell ha coordinat la iniciativa que ha presentat en roda de premsa juntament amb les diputades Margalida Capellà, de Més per Mallorca; Patrícia Font, de Més per Menorca; Sílvia Cano, del Psib; i el representant de Mallorca sense Sang i d’AnimaNaturales, Guillem Amengual. "Moltes veus han dit: PROU a la tortura. Gràcies als activistes i als partits q ho han fet possible", ha dit Amengual.

Aquesta llei és fruit de les declaracions antitaurines de 33 municipis de Mallorca que s’han declarat respectuosos amb els animals, i del Consell de Mallorca, i conta amb el suport de 146.000 persones, signatures que Mallorca Sense Sang presentà al Parlament balear per donar suport a la iniciativa. Els diputats i diputades han volgut felicitar i agrair el treball de Mallorca Sense Sang i de totes les persones que han recolzat i lluitat per la fi del maltractament animal en totes les seves formes.

La proposició de llei destaca com la demanda social és la que qüestiona que la Llei 1/1992 no estableix una protecció integral de tots els animals perquè deixa al marge tres supòsits: les corregudes de toros celebrades en places de caràcter permanent i anteriors a l’entrada en vigor de la llei; la celebració de competicions de tir al colomí i a les guatlles; i les festes que s’hagin celebrat de manera ininterrompuda durant cent anys, sempre que no suposin tortura, lesions o mort de l’animal."Es prohibeix el correbous de Fornalutx perquè s’ha constatat que hi ha patiment animal", ha afirmatla diputada socialista Silvia Cano. L’objectiu que es persegueix amb aquesta llei és, doncs, establir una protecció integral sense que es facin excepcions."La gent no entén perquè hi ha excepcions a la llei estatal de protecció als animals", ha remarcat Picornell.
La llei s’ha registrat avui dijous, després de la roda de premsa, i inicia així la tramitació parlamentària. "La protecció animal és competència autonòmica. Confiam q el Tribunal Constitucional ens doni la raó".
El compromís de tots els partits és que s’aprovi el més prest possible.