Reflexions per un nou estat i per una nova societat

Biel Barceló i David Abril tanquen una jornada de la Fundació Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró per debatre un nou model econòmic des de l’esquerra, l’actualització dels objectius del mallorquinisme polític i l’aprofundiment de la democràcia

JPEG - 127.1 kB

Avui dissabte s’ha celebrat a Can Alcover-Espai de Cultura, a Palma, la jornada “Un nou estat, una nova societat”, que ha estat organitzada conjuntament per la Fundació Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró. La cloenda de la jornada ha comptat amb les intervencions dels diputats de MÉS per Mallorca Biel Barceló i David Abril (secretari general del PSM-Entesa i coordinador d’IniciativaVerds, respectivament), que han apostat per construir una majoria social i política que pugui provocar un canvi substancial en els sistemes polític i econòmic actuals, per tal d’exercir el dret de decidir i donar pas a una societat més justa i més democràtica.

Durant la jornada s’han celebrat tres debats: sobre economia i polítiques socials, sobre construcció nacional i sobre aprofundiment democràtic. El primer debat, titulat “Cal un altre model econòmic”, ha estat moderat per Rafel Borràs i ha comptat amb les intervencions de l’exsenador Pere Sampol i de la diputada Fina Santiago. Sampol ha exposat les alternatives econòmiques des de l’esquerra al model econòmic especulatiu, mentre que Santiago ha centrat la seva exposició en les polítiques socials per fer front a la crisi.

El segon debat, que ha estat moderat per Nanda Ramon, ha versat sobre “Un projecte de construcció nacional a les Illes”. El professor i exconseller Damià Pons ha exposat les bases per a l’actualització dels objectius del mallorquinisme polític, amb l’exercici del dret de decidir i l’estat propi com a horitzó, metre Josep Valero ha reflexionat sobre el federalisme en els contextos de l’Estat espanyol i la Unió Europea.

Finalment, el tercer debat duia per títol “Democratitzar la democràcia”, i ha estat moderat per Miquel Gallardo. El regidor a Cort Antoni Noguera ha plantejat la necessitat que els partits polítics treballin per aprofundir en la democràcia participativa i en l’empoderament real de la ciutadania. Victòria Ferrer, membre del Lobby de Dones, ha defensat l’aprofundiment democràtic des de la perspectiva de la igualtat de gènere, i la periodista Marisa Goñi ha reflexionat sobre la necessitat d’un periodisme lliure per a una societat democràtica.