Recuperam les estacions per monitoritzar la posidònia que el govern Bauzá va eliminar

El projecte s’ha reprès amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible amb 132.000 euros


Hem recuperat les estacions per saber la salut de la posidònia que el govern Bauzá va eliminar. Durant 2017 i 2018, amb el fons de l’Impost de Turisme Sostenible, s’han instal·lat sis estacions de mostratge, unes estacions que van funcionar amb èxit des de 2002 i fins 2012.

A més de recuperar les estacions, es recuperarà també el contacte amb els col·laboradors i les tasques desenvolupades en el passat per continuar amb la sèrie històrica de dades sobre l’estat de conservació de praderies de posidònia. D’aquesta manera es podran dissenyar polítiques de gestió efectives per a la presentació d’aquest valuós hàbitat. Els objectius específics són avaluar l’evolució de les praderies, proporcionar informació fiable que permeti establir mesures de control i gestió i sensibilitzar els sectors socials implicats amb el medi marí perquè coneguin la importància de conservar les praderies per al manteniment de l’equilibri biològic i la biodiversitat mediterrània.

La vicepresidenta, Bel Busquets ha explicat que aquest projecte subvencionat amb 132.000 euros provinents de l’impost de turisme sostenible, tindrà una durada de quatre anys i revertirà la petjada dels turistes per poder aprofitar els recursos que ens deixen els turistes per poder fer projectes de millora en el nostre patrimoni, en aquest cas en el patrimoni natural de la mar. Busquets ha destacat la importància de la recuperació i l’estudi de la posidònia , una planta que és la gran aliada per tenir unes platges ben conservades i unes aigües cristallines.

Els paràmetres que es controlen a les estacions són la mesura de la cobertura de la praderia, l’estima de la densitat de feixos de plantes i de flors o fruits ( depenent de la temporada), el recompte de nacres vives o mortes i la vigilància d’espècies indicadores/invasores.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal ha volgut agrair la feina dels voluntaris amb la instal·lació d’aquestes estacions i ha recordat totes les línies de feina que ha posat en marxa el Govern per protegir la posidònia com el bosc de replantació de posidònia a Pollença o l’operatiu d’assistència al fondeig a les embarcacions arreu de les illes.

De moment, doncs ja s’han tornat a instal·lar 7 estacions amb la participació de 34 voluntaris i 5 clubs de busseig. Encara que, per fins al 2020, està previst recuperar-ne 11 estacions més. Cada club de busseig involucrat s’encarrega almanco d’una estació de mostreig on, amb la col·laboració de bussejadors voluntaris que anualment recull les dades dels paràmetres esmentats. Durant el funcionament dels anys 2002 a 2012 es van arribar a instal·lar 36 estaciones arreu de les Illes Balears: 18 a Mallorca, 14 a Menorca, 2 a Eivissa i 2 a Formentera.

Pel que fa als resultats de la xarxa en el període 2002-2012, la densitat dels feixos va augmentar a totes les illes i també augmentaren o com a mínim es manteniren el nombre de feixos de les diferents estacions estudiades.