Reconeixement a les mares del turisme

El vicepresident Biel Barceló ha premiat a les cambreres de pis pel seu treball i el seu esforç


Soledad Castro y Dolores Aya, en nom de totes les dones que fan net als hotels, de Balears varen recollir ahir un dels Premis del Turisme 2016, a l’acte d’entrega de guardons que va tenir lloc ahir a Es Baluard. La seva candidatura és una proposta de MÉS per Mallorca, amb l’objectiu de visibilitzar aquest col·lectiu laboral que és absolutament clau dins la indústria turística de les Illes Balears. Les cambreres de pis han patit en duresa la precarització de la seva feina, fruit de la crisi econòmica i les reformes laborals dels darrers anys. Gràcies a elles i a la seva feina i la seva professionalitat anònima, els visitants dels nostres establiments turístics s’han duit la millor de les impressions, contribuint de manera clara a la qualitat de la nostra oferta turística.

Els Premis del Turisme 2016 es varen triar entre les més de 60 propostes que es varen presentar fins al 23 d’agost, el jurat –conformat per una vintena de representants de diferents administracions públiques, patronals i d’associacions de la societat civil– havia triat, per unanimitat, un total de nou persones, empreses i institucions que han rebut els premis de la mà del conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, així com de la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i del director-gerent de l’Agència de Turisme de les Illes Balears, Pere Muñoz.

El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ha felicitat en el seu discurs a les persones i entitats que han excel·lit en l’àmbit de la recerca i la innovació, la responsabilitat social, la sostenibilitat, el compromís, la professionalitat, el rigor i la constància, "persones i entitats que han sabut combinar una activitat econòmica, el turisme, amb un compromís social: el del treball per millorar la nostra competitivitat, la nostra sostenibilitat i els nostres serveis, i per generar prosperitat compartida.”

Sostenibilitat, recerca, responsabilitat

Així, els guanyadors de la categoria «coneixement i recerca aplicada al turisme» són les dues empreses Meteoclim i Socialvane. Mentre el spin-off universitària Meteoclim desenvolupa des del seu al ParcBit a Palma solucions específiques de meteorologia i canvi climàtic per a la planificació del sector turístic, l’empresa menorquina Socialvane es dedica a convertir volums massius de dades socials en intel·ligència de negoci útil per a les empreses.

Els guardons a la «millor iniciativa de turisme sostenible» els ha rebut, per una banda, el Robinson Club Cala Serena pel seu projecte «Procés 3 en 1», amb el qual utilitzen aigua de la mar per a climatitzar les seves habitacions, per donar de beure a clients i empleats i per omplir les seves piscines. Per l’altra banda, també es guardonarà el Consell Insular de Formentera per la seva iniciativa «Recuperació del camp a Formentera». Aquesta iniciativa consisteix en la creació d’un fons de terres i en donar suport als treballs que fomenten la recuperació del paisatge i el sector agrícola i ramader de Formentera, que ajuda a garantir preservar la cultura, els costums i la identitat local.

En tercer lloc, el premi a la «millor iniciativa de responsabilitat social» ha recaigut en la fundació Handisport, entitat sense ànim de lucre dedicada des de l’any 2007 a la promoció de Mallorca com a destinació turística accessible a través de l’organització d’activitats lúdico-esportives, convertint l’accessibilitat en un dels motius en la decisió d’elegir Mallorca com a destinació de vacances per part dels turistes amb discapacitat i els seus familiars.

A més de les cambreres de pisos, també ha rebut el guardó a l’esforç, Ernesto Fajarnés té una llarga trajectòria com a professional del món del turisme però destaca per ser un dels cofundadors de la primera escola de turisme d’Eivissa, fundada fa 50 anys, escola que a dia d’avui és l’actual Escola Universitària de Turisme del Consell Insular d’Eivissa, adscrita a la Universitat de les Illes Balears. També destaca la seva feina com a director d’hotel (el primer hotel de 5 estrelles que hi va haver a l’illa d’Eivissa) i també des de la vessant com a gerent del Foment de l’Illa d’ Eivissa.

Finalment, el premi «a l’experiència turística» ha anat a parar al Ferrocarril de Sóller i a Las Dalias. Al llarg dels més de 100 anys del recorregut del Tren de Sóller per la Serra de Tramuntana ha passat de ser un important transport de comunicació i exportació cap a l’exterior a un emblema del turisme a Mallorca. Pel que fa a Las Dalias, des que va obrir, l’any 1954, va ser la sala de ball per excel·lència per als eivissencs. Amb l’arribada del turisme, va començar a oferir espectacles per als visitants, i amb l’eclosió del moviment hippy va acollir «jam sessions» i esdeveniments en què han anat participant artistes de renom mundial. Els últims anys han portat esdeveniments periòdics com el Namasté, festa amb esperit Hippy, esdeveniments Tràngol, exhibicions d’art i fins i tot un nou Mercat ambulant nocturn.