PSM-IV-ExM vol inversions estatals que converteixin les Illes Balears en un plató de rodatge per estimular l’economia

Jaume Català afirma que a Malta els incentius a les produccions audiovisuals han suposat que la aquesta indústria sigui la més important de l’illa, amb una facturació de 4.000 milions d’€ a l’any

Els candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa al Senat, Jaume Català, i al Congrés dels Diputats, Nanda Ramon, han avançat avui que proposaran a les Corts Generals espanyoles que el Govern de l’Estat creï un fons econòmic destinat als rodatges de pel·lícules o sèries. La proposta és que aquest fons incentivi fins amb un 10% les productores que triïn les Illes Balears com a destinació cinematogràfica. Aquest incentiu es concedirà d’acord amb tres criteris: la qualitat del projecte, la desestacionalització i la repercussió econòmica sobre les empreses audiovisuals de les Illes Balears. 

Jaume Català ha explicat que el sector audiovisual i cinematogràfic és "una nova indústria amb una dosi important de cultura, que fa una gran promoció turística internacional del país i amb una activitat econòmica molt important". Català ha afirmat que "en un context econòmic general de dificultat, les Illes Balears han de liderar iniciatives que puguin ser una alternativa real a aquesta crisi i al model econòmic que ens hi ha duit". Recorda que "darrerament assistim molt positivament a la proliferació de rodatges cinematogràfics o de sèries televisives que utilitzen les Illes Balears, en gran part gràcies a la tasca de la Mallorca Film Comission". 

La Mallorca Film Comission afirma que cal tenir en compte que les inversions públiques en promoci&
oacute; cultural i turística per consolidar les Illes Balears com a destinació cinematogràfica obtenen un benefici netament exponencial: per cada euro invertit se’n retornen deu de benefici. És a dir, que en el procés d’estabilització que ja s’inicia, per cada euro invertit per l’Administració es poden tenir un mínim de deu euros de benefici. En aquesta etapa de destinació cinematogràfica estable, les productores demanen incentius per a facilitar la tria del rodatge i les Illes Balears necessàriament han d’entrar en aquesta dinàmica d’incentivar productores per a atreure rodatges. 

El cas de Malta: la indústria més important de l’illa 

Ja hi ha països a Europa que donen incentius per atreure rodatges. França, Anglaterra, Itàlia i Alemanya apliquen un 20% de mitjana, encara que a
Alemanya els länder hi poden afegir un percentatge que se suma a l’incentiu federal. Països de l’est com Txèquia, Hongria i Croàcia també hi apliquen prop del 20%. 

El cas de Malta és el més espectacular, i per tipologia ha de ser el mirall de Balears. Amb unes bones polítiques d’incentius i un paratges naturals privilegiats i similars als nostres, la indústria audiovisual ha esdevingut el sector més important de l’economia maltesa, amb 4.000 milions d’€ de facturació a l’any.