PSM-IV-ExM sol·licita la compareixença dels senadors autonòmics en un ple extraordinari per debatre la reforma constitucional

El grup parlamentari ha registrat avui al Parlament un escrit per instar als representants autonòmics a la Cambra Alta a què participin d’un debat necessari sobre la reforma de la Constitució

PSM-IniciativaVerds-Entesa insisteix en què la intenció dels dos principals partits espanyols per reformar la Constitució és un acte antidemocràtic i que coarta el debat públic sobre la limitació del dèficit estatal i autonòmic, ja que rebutja qualsevol altra qüestió susceptible de ser modificada a la Carta Magna.  

En aquest sentit, el grup parlamentari nacionalista i ecosocialista ha registrat avui un escrit al Parlament de les Illes Balears per tal de sol·licitar al president de la cambra que convoqui un ple extraordinari
per tal de debatre públicament sobre aquesta proposta durant el qual hi compareguin els senadors autonòmics amb l’objectiu que manifestin i donin a conèixer el seu posicionament vers aquesta reforma de la constitució. 

La coalició considera necessari i urgent que es produeixi un debat polític abans que els representats autonòmics a la Cambra Alta espanyola hagin d’emetre el seu vot, que serà previsiblement la propera setmana. Els diputats defensen la necessitat d’aquesta compareixença perquè, en primer lloc, la modificació constitucional afectarà al sostre del dèficit de la comunitat, un fet que no es pot acceptar sense una intervenció des del propi territori i tenint en compte els greus perjudicis per a les polítiques socials que això pot suposar. 

I en segon lloc, és imprescindible que els representants al Senat escollits pels
ciutadans de les Illes manifestin el seu posicionament i contribueixin a obrir un debat públic ja que, quan varen ser nomenats, no es contemplava la possibilitat de canviar la Constitució i per tant en desconeixem el seu parer. 

Per tot això, el grup parlamentari creu urgent que el president del Parlament convoqui un ple extraordinari per a la setmana vinent per escoltar els senadors i perquè el grup pugui aportar les propostes de resolució pertinent. Però, PSM-IniciativaVerds-Entesa també considera raonable i imprescindible que el Consell de Política Fiscal i Financera emeti el seu propi pronunciament sobre el sostre del dèficit. 

Al mateix temps, els diputats recorden que aquesta proposta feta in extremis i imposada des d’Europa per limitar el dèficit s’està duent a terme de forma antidemocràtica i amb una nul·la previsió d’èxit, ja que neix d&
rsquo;un servilisme als mercats financers que rebutgen qualsevol regulació que els perjudiqui i que pocs signes de millora han demostrat fins el moment. 

A més, els diputats alerten que la limitació del deute autonòmic afectarà greument la capacitat de la comunitat per oferir serveis que permetin afrontar aquesta situació econòmica decreixent. És a dir, que afectarà directament a polítiques compensatòries destinades a corregir les desigualtats econòmiques i socials com són els serveis bàsics d’educació, transport, sanitat, etcètera.