PSM-IV-ExM reclama un finançament just per lluitar contra la pobresa a les Illes Balears

Miquel Ensenyat afirma que el dèficit fiscal perjudica els més dèbils: "és just que aportem 3.000 milions d’euros anuals a l’Estat tenint el major índex de pobresa?"

El candidat de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa al Congrés, Miquel Ensenyat, ha reclamat avui un finançament just per les Illes Balears, en la línia del concert econòmic, per tal que l’Administració del nostre país pugui lluitar al progressiu empobriment de les famílies. Ensenyat ha recordat que el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears ha fet públic que ja som la Comunitat Autònoma amb el major percentatge de pobresa familiar: el 23,5% de les famílies són pobres. "Què s’ha fet d’aquelles illes riques?", s’ha interrogat.  

El candidat del PSM-IV-ExM ha
explicat que la principal causa d’aquesta caiguda en la pobresa és la baixa despesa pública realitzada a les Illes Balears, fruit d’una excessiva aportació fiscal a l’Estat. El darrer estudi oficial sobre balances fiscals va revelar que les Illes Balears aporten el 14% del seu PIB a l’Estat. Això vol dir que l’aportació neta que feim anualment a l’Estat és de 3.000 milions d’euros. I ha recordat que a Alemanya els länder no poden aportar més del 4% del seu PIB a l’Administració federal, per sentència del Tribunal Constitucional. Ensenyat s’ha demanat: "És just que les Illes Balears, que és la comunitat amb més famílies pobres, sigui la que més aporta a l’Estat? És just que aportem 3.000 milions d’euros anuals a l’Estat tenint més del 23% de les famílies pobres?"  

El candidat de la coalició nacionalista i ecologista considera injust "
que se’ns exigeixi un esforç tan gran quan les pensions a Balears són de les més baixes de l’Estat, o que haguem de fer una aportació tan desmesurada quan tenim un dèficit tan gran de personal educatiu i sanitari". Així mateix, recorda que malgrat aquesta contribució a les arques de l’Estat som els qui menys invertim en R+D+I. 

Ensenyat afirma: "la nostra gent cau en la misèria, o rep uns deficients serveis públics, o percep uns salaris i pensions per davall de la mitjana espanyola, mentre que amb els imposts que es recapten a Balears es paguen AVEs sense passatgers, aeroports sense avions i autopistes sense cotxes". I denuncia que "mentre les Illes Balears han perdut un 20% de riquesa en els darrers deu anys, aquesta riquesa s’ha malgastat amb infraestructures inútils i costoses a la península. I això s’ha fet amb qualsevol govern, sigui del PSOE o sigui del PP. Fins quan?" 

La tasca
prioritària al Congrés ha de ser reclamar un increment de la despesa de l’Estat a les Illes i la millora del finançament autonòmic amb un concert econòmic que acabi amb les penúries econòmiques de les nostres administracions públiques.

Documents adjunts