PSM-IV-ExM reclama posar en valor el patrimoni històric i cultural de Balears front als parcs temàtics

Miquel Ensenyat: "encara que els nostres governants ho ignorin, tenim un potencial turístic extraordinari. Som un país real, no un parc temàtic"

Els candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa Miquel Ensenyat, David Abril (al Congrés) i Jaume Català (al Senat) han presentat avui les propostes de la coalició per millorar l’oferta turística de les Illes Balears. Ensenyat ha reclamat que es posi en valor el potencial turístic del patrimoni històric i cultural de Balears front al model de parcs temàtics despersonalitzats, sense cap lligam amb la realitat pròpia. "Som un país real, no un parc temàtic", ha dit.  

Per al candidat al Congrés, "segurament en tot el món no trobaríem un mosaic tan ric en cultures,
paisatges, productes, gastronomia... Per desgràcia la majoria de governants ho ignoren, o, encara pitjor, ho odien. Només això explica que alguns deixin que aquest impressionant patrimoni històric, artístic i cultural es faci malbé, mentre que proposen la construcció de parcs temàtics, jardins tropicals, palaus de congressos i complexes turístics totalment despersonalitzats, empeltats d’altres cultures, que destrossen el nostre territori, el nostre paisatge i la nostra identitat". 

La coalició PSM-IV-ExM ha presentat un llistat d’espais, monuments i expressions culturals "que mostren l’extraordinària riquesa que atresora el nostre país: mostram l’extraordinari potencial turístic que té la nostra cultura, i el gran ventall d’oportunitats de completar el turisme de sol i platja i atreure un turisme fora de la temporada estival". 

Ensenyat també ha fet èmfasi en
les possibilitats de creació de nous llocs de feina que ofereixen aquests elements: "excavacions arqueològiques; restauració de castells, torres de defensa, fars...; habilitació de centres d’interpretació, museus...; visites guiades; comercialització de la nostra artesania, dels productes agroalimentaris...; promoció internacional dels nostres artistes; foment de la indústria audiovisual; feina més mesos a l’any per als treballadors del sector turístic, per als petits negocis... Tots els sectors econòmics es veurien beneficiats". 

La coalició proposarà al Govern de l’Estat que inverteixi en la rehabilitació dels espais que són de titularitat estatal, com el Castell d’Alaró, que adquireixi aquells espais més emblemàtics i amenaçats, i exigirà més inversions estatals en patrimoni. "Però necessitarem la implicació de Govern,
consells i ajuntaments. Només amb una inversió semblant a la del Palau de Congressos, quants d’aquests projectes es podrien tirar endavant! És una llàstima que els qui ara ens governen odiïn tant la nostra cultura. Quantes oportunitats perdem per aquest provincianisme", ha conclòs el candidat nacionalista.

Documents adjunts