PSM-IV-ExM reclama la retirada del projecte que destruirà Cala Estellencs

La coalició nacionalista i ecosocialista rebutja la modificació que pretén Demarcació de Costes i presenta al·legacions per evitar la destrucció de l’espai amb un impacte irreversible sobre el paisatge i el fons marí

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha presentat avui les al·legacions al projecte de recuperació i protecció de la platja de Cala Estellencs del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí que pretén la construcció d’un espigó exterior i un dic submergit que suposaria una desfiguració irreversible del paisatge de la cala. Els diputats Miquel Àngel Llauger i Antoni Alorda s’han traslladat a la cala per presentar els detalls d’aquest projecte i explicar els arguments de la coalició per rebutjar aquest projecte.

 

“L’impacte de totes les actuacions previstes és impressionant, principalment per l’artificialització del litoral i la desfiguració de la cala. A més, l’extracció d’arena del fons marí destruirà més de 1.300 metres quadrats de posidònia, el que suposa una actuació incompatible amb la protecció del territori tal i com exigeix la declaració de la Serra de Tramuntana com a Paratge Natural el 2007”.
 
Llauger ha explicat, a més, que el projecte de Demarcació de Costes de les Illes Balears, depenent del Ministeri espanyol, no inclou cap previsió ni anàlisi d’impacte del possible augment de visitants. Un fet preocupant que afectaria al volum de circulació d’Estellencs i l’accés a la cala així com la manca d’espai per a l’aparcament de vehicles. I, el que és més greu, assegura en Llauger, és que aquest projecte no preveu actuacions per protegir el talús que garanteixi la seguretat dels visitants.

 

Per tot això, la coalició reclama la retirada del projecte i la seva substitució per un programa d’actuacions ambientalment sostenibles. “Estem convençuts que Demarcació de Costes rectificarà i retirarà el projecte perquè les veus en contra d’aquest projecte són moltes, entre elles la Comissió Balear de Medi Ambient que ha emès un informe contundent en contra, així com entitats socials i ecologistes”.