PSM-IV-ExM reclama la reducció “dràstica” de la despesa militar

Els candidats de la coalició nacionalista i ecosocialista, Miquel Ensenyat i David Abril, proposen que Balears sigui un referent internacional per al diàleg i la pau a la Mediterrània

Els candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa al Congrés dels Diputats, Miquel Ensenyat i David Abril, han reclamat avui en una roda de premsa celebrada davant el Palau de l’Almudaina, la reducció dels pressuposts militars de l’Estat espanyol. Han recordat que l’Estat es gasta més del 4% del pressupost públic en defensa, 10 vegades més del que inverteix en la lluita contra la pobresa en el món, i fins a 7 vegades el pressupost del Govern (18.000 milions d’euros de despesa militar front als 2.500 milions d’euros de la CAIB). 

Davant això, els candidats nacionalistes i ecosocialistes s’
han compromès a proposar al Congrés:
- La dràstica reducció dels pressuposts de Defensa, tant del directe, com de les transferències d’altres ministeris (per exemple, el finançament d’Indústria per a la investigació militar).
- La prohibició de venda d’armes a països no democràtics.
- A nivell europeu, la substitució dels exèrcits dels estats per un exèrcit europeu adaptat a una política de defensa fonamentada estrictament en fins humanitaris.
- Iniciatives de rebuig a la instal·lació d’un escut antimíssils de l’OTAN a l’Estat espanyol, que ens converteix en un objectiu militar d’uns hipotètics enemics. 

Pel que fa a les Illes Balears, Miquel Ensenyat i David Abril proposen que aquest país deixi de ser un enclavament estratègic per a operacions militars relacionades amb el Prò
xim Orient (i per això lloc d’escala tècnica tant d’embarcacions de guerra com de vols il·legals de la CIA), per passar a ser un referent internacional pel diàleg i la Pau a la Mediterrània. 

Així mateix, reclamen la desafectació de les instal·lacions militars abandonades i/o semiabandonades ubicades a Balears, per a la seva gestió pública per part dels respectius ajuntaments, i el seu ús social. 

Per a la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa, el món ha de seguir les idees de Gandhi, Luther King o Nelson Mandela. La pau s’aconseguirà gràcies al desenvolupament econòmic, la justícia social, la protecció del medi ambient, la democratització, el desarmament i el respecte als drets humans. Com va dir Gandhi, “no hi ha camins cap a la pau, la pau és el camí”.