PSM-IV-ExM proposarà anul·lar les retribucions als directius de caixes i pujar el salari mínim

Miquel Ensenyat: “l’Estat ha de ser el Robin Hood modern, que prengui doblers als rics en forma d’imposts per tornar-los als més necessitats en forma de serveis, però ara fa justament el contrari”

Els candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa al Congrés dels Diputats, Miquel Ensenyat i David Abril, han anunciat avui que proposaran al Congrés dels Diputats anul·lar les retribucions als directius de caixes i pujar el salari mínim interprofessional un 5% anual la propera legislatura. 

Els candidats de la formació nacionalista i ecosocialista han comparegut davant els mitjans amb una figura de Robin Hood, penjada de cap per avall, per simbolitzar allò que l’Estat espanyol fa actualment a l’inrevés del que hauria de fer: “l’Estat ha de ser el Robin
Hood modern, ha de prendre doblers als rics en forma d’imposts per tornar-los als més necessitats en forma de serveis. Però ara fa justament el contrari, escanya les classes treballadores per salvar els bancs amb doblers públics i permetre que els més rics rebin retribucions milionàries. Hem d’invertir aquest procés”, ha dit Ensenyat. 

Les successives notícies sobre indemnitzacions i pre-jubilacions percebudes per directius de caixes d’estalvi acollides al FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), o que han hagut de ser intervingudes directament pel Banc d’Espanya, han provocat un escàndol i alarma social. Directius de Novacaixagalicia s’haurien repartit 23 milions d’euros, els de Caja Madrid 25 milions, els de la CAM 13 milions i els de Caja Castilla La Mancha 6 milions, entre d’altres. 

En algun cas, Novacaixagalicia, les remuneracions suposen el 23% de l’aportació
que el Banc d’Espanya va fer a l’entitat. Tot això en un context de creixement de l’atur i retallades generalitzades de les administracions públiques. En aquest context, que els culpables de la mala gestió d’algunes caixes d’estalvi i entitats financeres s’emborsin una part important de les ajudes públiques és autènticament immoral i digne de reprovació social. Una actuació tan egoista i insolidària mereix una resposta contundent de les Corts generals i del Govern de l’Estat. Per aquest motiu, Miquel Ensenyat proposarà una iniciativa al Congrés dels Diputats, en forma de Proposició de Llei, que contemplarà les següents mesures: 

  • Anul·lació i exigència de devolució de les indemnitzacions, prejubilacions, rendes vitalícies
    anuals o qualsevol altra remuneració, percebudes per directius o membres dels consells d’administració de les caixes d’estalvi intervingudes pel Banc d’Espanya, acollides al FROB, o que han rebut aportacions del Govern de l’Estat, fins que no superin les condicions màximes d’un acomiadament.
  • Limitació de remuneracions a directius i membres de consells d’administració de societats cotitzades, entitats financeres i empreses de serveis d’inversió a un màxim equivalent a 40 vegades el salari mínim interprofessional.
  • Les entitats que, en el darrer exercici liquidat, hagin retribuït a algun directiu o membre del consell d’administració, per qualsevol concepte, en una quantia superior a quaranta vegades el salari m&
    iacute;nim interprofessional, no podran rebre cap mena d’ajuts públics durant l’any següent.

En el mateix sentit, presentarà una Proposició no de llei per instar a la creació d’una Comissió d’investigació parlamentària al Congrés dels Diputats encarregada d’elaborar un informe sobre les remuneracions dels directius i membres dels consells d’administració de les entitats financeres i les propostes de modificacions normatives escaients per evitar abusos. 

Finalment, proposarà pujar el salari mínim interprofessional un 5% anual la propera legislatura. Cal recordar que el salari mínim interprofessional a l’Estat espanyol és un dels més baixos de la Unió Europea. Només els països amb un poder adquisitiu inferior tenen un SMI més baix. A Gran Bretanya, França, Bèlgica, Irlanda... és més
del doble.