PSM-IV-ExM proposarà al Congrés regular una renda mínima de 525 euros per les famílies sense ingressos

Ensenyat i Santiago recorden en el Dia Internacional contra la Pobresa que en mig any els països desenvolupats han injectat 18 bilions de dòlars al sector financer, 120 vegades més que els recursos anuals necessaris per complir els Objectius del Mil·lenni

El candidat de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa al Congrés dels Diputats, Miquel Ensenyat, i la diputada al Parlament Fina Santiago han presentat avui les mesures contra la pobresa, aprofitant que es commemora el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa. 

Ensenyat ha denunciat la hipocresia dels governs dels països desenvolupats i dels organismes internacionals, que “s’excusen afirmant que no troben doblers per lluitar contra la pobresa, però en canvi sí que en troben per finançar el sector
financer, culpable de la crisi”. I ha explicat que en mig any els països desenvolupats han injectat 18 bilions de dòlars al sector financer, una xifra 120 vegades superior als recursos necessaris cada any per complir els Objectius del Mil·lenni. 

Ensenyat i Santiago recorden que la pobresa a escala mundial està provocada per l’explotació dels recursos naturals dels països pobres. La majoria de guerres estan provocades pels països rics per poder practicar la rapinya dels recursos naturals dels pobres. A més de les guerres, cal denunciar com a causes de la pobresa els paradisos fiscals, on els dictadors i grans multinacionals amaguen les fortunes robades als seus pobles. 

Darrerament hi hem d’afegir l’especulació amb aliments. Més del 98% dels contractes amb matèries primeres alimentàries són contractes especulatius. El darrer trimestre de 2010 es multiplicaren per tres
aquests tipus de contractes. 

D’altra banda, el candidat de la coalició nacionalista i ecosocialista al Congrés ha recordat que més del 21 per cent de la població de les Illes Balears viu per davall del que es considera pobresa. 

Per aquests motius, PSM-IV-ExM presentarà iniciatives al Congrés i al Parlament per tal de:

- Regular una renda mínima per a totes les famílies que no tenen cap ingrés, que oscil·laria al voltant dels 525 euros. Seria una prestació econòmica que recolliria totes les prestacions no contributives (de l’Estat i de les CCAA) i les unificaria en una bossa gestionada per les CCAA.

- Seguir incrementant els recursos destinats a cooperació i lluita contra la pobresa fins arribar al 0,7% de la Renda Nacional Bruta el 2007.

- Aprovar mecanismes d’abast internacional per a combatre l’especulació financera i
alimentària (el ràpid increment dels preus és la causa de la pobresa en el món).

- Desmuntar els paradisos fiscals. L’evasió fiscal multiplica per 10 les ajudes que es destinen als països pobres.