PSM-IV-ExM proposa preservar i difondre la història dels xuetes i el Call Jueu de Palma com a motor cultural i turístic per a reactivar l’economia

El grup municipal defensarà en el plenari d’octubre una proposició per tal de posar en valor el gran valor del nostre passat jueu amb l’objectiu d’atreure milers de visitants cada any i generar a través de la cultura beneficis importantíssims per a Cort

La coalició de Palma ha presentat avui en roda de premsa una proposició que es debatrà en el proper plenari de l’Ajuntament de Palma previst per al proper 27 d’octubre. El regidor Antoni Noguera ha explicat els detalls d’aquesta proposta que aposta per impulsar i enfortir la indústria i el mercat cultural com a motor imprescindible per a reactivar l’economia de Palma. 

El grup municipal té el convenciment que la ciutat s’ha de convertir en emprenedora amb iniciatives que
puguin ser alternatives viables i de futur per sortir amb garanties d’aquesta crisi econòmica actual. Així, Antoni Noguera ha confiat en la responsabilitat de l’equip de govern per assumir les propostes constructives per millorar la ciutat en aquest sentit i contribuir a la planificació cultural per tal de posar en valor el Call Jueu de Palma i el cas singular en el món dels descendents dels jueus conversos a Mallorca.

“Estam davant una oportunitat que no podem desaprofitar per tal d’oferir una proposta cultural i turística alternativa que té molt bones perspectives per generar beneficis immediats i durant tot l’any”. Noguera proposa la creació d’un Centre d’Interpretació del Call Jueu de Palma, de caire divulgatiu i museístic, que serveixi per donar a conèixer, preservar i difondre la història del call i dels xuetes. “Palma té un deute de justí
cia històrica amb els xuetes” 

A més, el regidor ha posat com a exemple l’èxit del Museu del Call de Girona, que cada any rep més de 85.700 turistes, dels quals està xifrat que més de 25.000 es traslladen a la ciutat i al museu per conèixer el call i la seva història i que per tant tenen una motivació molt concreta per la comunitat jueva. A més, cal posar en valor que aquests visitants disposen d’un alt poder adquisitiu i no estan subjectes a l’estacionalitat que condiciona la temporada d’estiu. 

El grup municipal defensa aquesta proposta perquè a més suposarà fer una passa endavant molt important en la justícia i la dignitat que els xuetes històricament mereixen a Palma, i a Mallorca. 

Per tot això, a continuació us adjuntam la proposició que es debatrà demà en
Comissió Informativa i la setmana vinent en plenari així com les xifres de visitants del Museu d’Història dels jueus de Girona. A més, podeu consultar un article publicat aquest any al prestigiós diari nord-americà The Ne York Times sobre la importància de la història dels jueus a Palma a través del següent enllaç:

http://www.nytimes.com/2011/05/07/world/europe/07iht-spain07.html?_r=2&partner=rss&emc=rss&pagewanted=all

Us adjuntam una imatge de la roda de premsa de presentació d’aquesta proposta que s’ha duit a terme avui migdia al carrer Sant Domènec i que ha comptat amb la presència del portaveu municipal Antoni Verger i la regidora Marisol Fernández.

Documents adjunts