PSM-IV-ExM proposa imposts als dipòsits bancaris, d’estades turístiques i ambiental per invertir 140 milions en crear ocupació

Les propostes de la coalició recaptarien 80 milions més que els imposts del Govern, i no afectarien a les classes mitjanes i populars de Balears

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha registrat en el Parlament una llei per crear nous tributs que recaptarien, en total, uns 140 milions d’euros. Es tracta d’un impost als dipòsits bancaris, un impost d’estades turístiques i un impost ambiental que gravaria les grans empreses contaminants: 

- Impost als dipòsits bancaris: 40 milions d’euros
- Impost d’estades turístiques: 70 milions d’euros
- Impost ambiental: 30 milions d’euros 

El portaveu parlamentari dels sobiranistes, Biel Barceló, i la diputada Joana Lluïsa Mascaró, han explicat que aquestes propostes impliquen que les arques públiques disposarien de 80 milions més que amb els nous imposts del Govern del PP (als vehicles de lloguer, a les grans superfícies i als envasos de begudes) que, segons les previsions de l’Executiu, suposarien una recaptació total de 58,5 milions (15 milions, 8,5 milions i 35 milions, respectivament). 

Barceló apunta que les propostes tributàries de la coalició PSM-IV-ExM “no afectarien a les classes mitjanes i a les classes populars de les Illes Balears, com sí fan els imposts del PP”, ja que “només afectarien als bancs, a les grans empreses contaminants i als turistes”. A més, servirien per poder invertir 140 milions d’euros en “impulsar polítiques actives d’ocupació i reactivar la nostra economia”, i especialment en “millorar el producte turístic i allargar la temporada, la qual cosa beneficiarà el sector turístic i crearà nous llocs de feina”. 

Mascaró ha explicat que “les polítiques dels duos Bauzá-Aguiló i Rajoy-Montoro, fonamentades quasi exclusivament en l’obsessió per reduir dèficit, són un fracàs absolut, ja que han suposat dràstiques retallades en serveis bàsics com ara educació, salut o serveis socials, i també en temes fonamentals tant per la població com pels visitants com espais naturals, patrimoni o cultura”. La diputada destaca que “a més, han estat unes polítiques incapaces de reactivar la nostra economia”, per la qual cosa reclama: “austeritat sí, però no a costa de fer patir la població. Per això és necessari aconseguir més ingressos. A més d’exigir un finançament just i que l’Estat compleixi els compromisos amb Balears, hem d’utilitzar les eines que tenim per incrementar els ingressos”. 

L’impost d’estades ambientals i l’impost ambiental es proposen a través de sengles proposicions de llei, mentre l’impost sobre els dipòsits bancaris es proposa a través d’una proposició no de llei que insta el Govern espanyol a retirar la llei que el crea amb un tipus zero (aprovat amb la intenció d’impedir que les CCAA cobressin el seu) i insta el Govern Bauzá a crear aquest impost a les Illes Balears.

Documents adjunts