PSM-IV-ExM proposa gravar les rendes més altes per recaptar 65 milions més

En el ple de demà demanaran que s’auditin i es facin totalment públics els comptes de la Casa Reial, i rebutjaran la imposició d’un Consell de Direcció d’IB3 monocolor

El grup parlamentari PSM-IniciativaVerds-Entesa ha saludat que el Govern del PP hagi canviat d’opinió i hagi decidit valorar la possibilitat d’augmentar els ingressos via recaptació fiscal. El portaveu, Biel Barceló, ha donat la “benvinguda” al PP al debat sobre els ingressos. “Fins ara, el PP no volia entrar de cap manera en el debat dels ingressos. Però mentre no canviem el sistema de finançament per poder comptar amb els imposts que se’n van a Madrid i no tornen, cosa absolutament necessària per no haver de passar les penúries que estam passant, haurem d’encetar el debat dels ingressos. Ara bé, nosaltres pensam que s’ha de plantejar perquè l’increment de la recaptació afecti a les rendes més altes”, ha dit. 

Barceló ha avançat que demà, la Comissió d’Economia i Hisenda debatrà les esmenes del grup PSM-IV-ExM amb “propostes per millorar els ingressos augmentant la pressió a les rendes més altes, i no a les classes mitjanes, com està fent el PP”. La coalició nacionalista i ecosocialista proposa apujar l’impost de transmissions patrimonials del 7% al 8% per immobles amb valors superiors als 400.000 euros, i introduir la progressivitat a l’impost de successions i donacions (ara s’aplica l’1% de manera general, el grup PSM-IV-ExM proposa arribar fins al 20% en funció de la quantitat). 

Biel Barceló ha explicat que també proposen instaurar l’impost ecològic sobre indústries contaminants, i
recuperar l’impost de patrimoni que el PP s’havia negat a tornar a recaptar. En total, aquestes propostes suposen incrementar la recaptació en 65 milions d’euros. 

En el cas del cèntim sanitari, el portaveu del PSM-IV-ExM ha explicat que “en tot cas no ha d’afectar als professionals. Transportistes, taxistes o pescadors ja ho estan passant prou malament com perquè els segueixi afectant”. 

Per la seva banda, Fina Santiago ha explicat una proposició no de llei que es debatrà al plenari de demà per democratitzar i introduir la transparència a la institució de la Corona. La publicació de les despeses “no pot ser una concessió de la Casa Reial als ciutadans, sinó que ha d’estar regulada per llei. Els comptes i el patrimoni ha d’estar auditat, i ha de ser totalment públic i transparent. Confiam que tant el PP com el PSOE puguin votar aquestes
mesures”. I el proper dijous es veurà en la Comissió de Drets Humans una altra iniciativa per demanar que les despulles del dictador de Francisco Franco siguin retirades del Valle de los Caídos, en compliment de la llei de memòria històrica. 

El PP desvirtua la llei d’IB3 i deixa sense veu a l’oposició 

Finalment, la coalició PSM-IV-ExM ha lamentat l’actitud del PP en relació a IB3: “ha estat una equivocació darrere l’altra, posant un membre del Govern a la direcció d’IB3, cremant al candidat a director general imposant-li decisions des del Consolat, i proposant finalment com a director general un exsenador i exregidor del PP, molt marcat políticament: han pervertit totalment la llei”. 

Biel Barceló ha criticat que “per primera vegada des de la creació d’IB3 els membres
del Consell de Direcció d’IB3 seran tots nomenats per un únic partit polític, no consensuats. L’esperit de la llei s’ha pervertit totalment i s’ha capgirat”.

Documents adjunts