PSM-IV-ExM proposa crear un sistema financer públic que reactivi l’economia i creï llocs de feina

Miquel Ensenyat i Jaume Català escenifiquen una col·lecta per recaptar doblers per salvar els bancs amb l’objectiu de denunciar la injecció de doblers públics en la banca privada

Els candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa Miquel Ensenyat (al Congrés) i Jaume Català (al Senat) han escenificat als carrers de Palma una col·lecta per recaptar doblers entre els vianants per salvar els bancs. El resultat, d’altra banda previsible, ha estat que no han aconseguit recaptar ni un sol cèntim. 

L’acte tenia l’objectiu de denunciar la injecció de doblers públics en la banca privada sense cap condició. El rescat de bancs privats amb doblers públics ha estat qualificat per Miquel Ensenyat com “un escàndol” i “un robatori a la
ciutadania”. 

El candidat de PSM-IV-ExM al Congrés ha reclamat una regulació del sistema financer per tal de limitar l’especulació, i ha proposat la creació d’un sistema financer públic: “si el sistema financer privat és incapaç de fer fluir el crèdit i reactivar l’economia i crear llocs de feina, haurem de crear un sistema financer públic, que faci arribar el crèdit a les empreses i particulars sense intermediaris, que a més cobren una comissió. Si la banca privada és incapaç de fer arribar el crèdit a les empreses, creem una banca pública que torni a reactivar l’economia i creï llocs de feina”. 

“La crisi és un símptoma: la malaltia és la perversió del sistema financer” 

Miquel Ensenyat ha afirmat que la crisi econòmica i social “no &
eacute;s la malaltia, sinó que és un símptoma. La malaltia és la perversió i la corrupció del sistema financer”. 

La coalició nacionalista i ecosocialista ha reaccionat així davant les conclusions de la recent cimera de la Unió Europea, que va acordar exigir als bancs incrementar les seves reserves. Els bancs han afirmat que aquesta decisió de la Unió Europea restringirà, encara més, el crèdit. “Volen dir que els milers de milions que han injectat les institucions al sistema bancari, o que els crèdits que els dóna el Banc Central europeu, encara no arribaran als particulars i empreses. Que els hauran d’utilitzar per tapar els forats que els banquers crearen. Bé, idò nosaltres deim que això s’ha d’haver acabat”.