PSM-IV-ExM proposa augmentar un 5% les pensions de les dones per corregir les desigualtats de gènere

Miquel Ensenyat i Francisca Mas afirmen que “sense igualtat no hi ha democràcia”

Els candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa Miquel Ensenyat (al Congrés) i Francisca Mas (al Senat) han presentat avui les propostes de cara a les eleccions generals del proper 20 de novembre en matèria d’igualtat de gènere. 

Francisca Mas ha recordat que en la nostra societat encara perdura la discriminació i la desigualtat de les dones. La violència de gènere, la menor independència personal de les dones, la pobresa i l’exclusió social, la poca presència de les dones en els espais públics on es prenen les decisions, els condicionaments socials a l’hora de triar la professió, la manca de coresponsabilitat entre dones i homes en les
tasques domèstiques… 

Mas ha afirmat: “sense igualtat no hi ha democràcia. Per a la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa és prioritari lluitar per la igualtat de les persones. Mentre les dones no tenguin les mateixes oportunitats que els homes no tendrem una vertadera democràcia. Per això lluitarem per aconseguir la plena igualtat en tots els àmbits de la nostra vida: professional, familiar, polític, social... Una societat que discrimina la meitat dels seus membres no es pot considerar una societat justa ni democràtica”. 

La candidata i dirigent feminista ha destacat que la coalició PSM-IV-ExM proposarà augmentar un 5 per cent les pensions de les dones, que actualment són de mitjana un 39 per cent més baixes que les pensions dels homes: “això suposaria un reconeixement a tot el temps que les dones no han pogut cotitzar perquè s’han dedicat
a l’atenció familiar, la societat ho reconeixeria com un valor públic”. 

Altres propostes de la coalició en matèria d’igualtat de gènere són:

- Introduir la perspectiva de gènere en els Pressuposts Generals de l’Estat: reduir despesa militar, posar èmfasi en la creació d’ocupació en l’àmbit de la cura de les persones, etc.
- Modificar la llei electoral per introduir el “sistema cremallera” (vigent a les Illes Balears), que “assegura una presència paritària d’homes i dones a les institucions”.
- Reformar els permisos de paternitat i maternitat, perquè tots dos siguin obligatoris i intransferibles igualment per als homes i per les dones, la qual cosa faria que les parelles es responsabilitzessin de manera igualitària en la cura dels fills.
- Prohibir anuncis de prostitució en mitjans de
comunicació, com recomana el Consell d’Estat.
- Regular per llei estatal la presència en els espais públics del vel integral i vestimentes que tapin la cara de les persones, “ja que impedeixen la comunicació i vulneren la llibertat i la igualtat entre homes i dones”.