PSM-IV-ExM lamenta que el PP vulgui desprestigiar els Premis Ciutat de Palma recuperant la polèmica sobre la llengua

També critiquen la supressió del festival Sona9.cat, de música en català, i denuncien el tarannà "antimallorquí" i "revengista" dels conservadors: “sembla que el PP no ha arribat a les institucions a governar, sinó únicament a desfer la tasca de governs an

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa lamenta que el nou equip de govern municipal de Palma, en mans del PP, vulgui desprestigiar els Premis Ciutat de Palma tot recuperant la polèmica sobre la llengua; i també critica la supressió del festival Sona9.cat, de música en català.  

Els nacionalistes i ecosocialistes recorden que els Premis Ciutat de Palma tenen una llarga tradició en català (des del 1955 fins el 2004), i compten amb un gran palmarès, amb premiats de moltíssim prestigi:
Jaume Vidal Alcover, Baltasar Porcel, Guillem Frontera, Josep Maria Llompart... L’any 2004, el PP va introduir la polèmica acabant amb una tradició socialment assumida i valorada positivament pel sector cultural. Des del PSM-IV-ExM recorden que la decisió va provocar anys de polèmica i de boicot per part dels escriptors, situació que no es va reconduir fins al 2007, en què el govern progressista i mallorquinista retorna als premis el seu format original. 

Durant la passada legislatura, en què la Regidoria de Cultura estava dirigida per Nanda Ramon (BLOC-PSM) els premis varen superar tots els rècords: noves categories, major dotació, més visibilitat, major participació i més internacionalització: 490 participants de 72 països diferents (en el total de categories, no només les literàries). L’anterior Regidoria es va comprometre fermament amb el reconeixement, prestigi i
visibilitat dels Premis i ho va aconseguir, acabant amb les polèmiques al seu voltant i apostant pel que realment necessiten els artistes i creadors i el que reclama el món cultural. 

El regidor sobiranista i ecosocialista Antoni Noguera ha recordat que “no existia cap reivindicació cultural sobre aquesta qüestió ni cap clam social: només l’obsessió malatissa del PP i el seu entorn més immediat per fer bilingüe allò que està en català i no fer ni una sola passa per fer que sigui bilingüe allò que només és en castellà”. 

Des del PSM-IV-ExM posen de manifest que existeixen centenars de guardons literaris en llengua castellana. “La promoció de la llengua catalana i de la cultura que s’hi expressa només pot rebre el suport de les nostres institucions, mentre que la llengua i la cultura castellanes estan prou esteses, gaudeixen de
bona salut i són recolzades per centenars d’institucions i organismes culturals de tota la seva àrea lingüística”, afirma Noguera. 

Supressió del festival Sona9.cat: tarannà "antimallorquí" i "revengista" 

D’altra banda, des del PSM-IV-ExM critiquen la supressió del festival Sona9.cat, després de tres anys de trajectòria dedicada a la música íntegrament en català. Antoni Noguera ha denunciat el tarannà "antimallorquí i catalanòfob" del regidor de Cultura de Cort, i ha rebutjat l’excusa dels retalls econòmics per justificar aquestes decisions "purament ideològiques", ja que la Regidoria dirigida per Nanda Ramon havia reduït el pressupost any rere any sense que això afectàs a l’oferta cultural. 

Finalment, el regidor sobiranista i ecosocialista ha criticat l’actitud
revengista dels conservadors: “sembla que el Partit Popular no ha arribat a les institucions a governar, sinó que el seu únic objectiu és desfer la tasca de governs anteriors. És lamentable que els governs del PP a les diferents institucions no estiguin posant sobre la taula els seus projectes de ciutat ni de país, ni estiguin explicant quines seran les seves aportacions en els diferents camps, sinó que es limitin a anunciar retallades pressupostàries, cessaments, supressió de serveis, eliminació de prestacions i contrapolítiques de tota índole. En són clars exemples el retorn dels cotxes a Blanquerna, les retallades a la programació cultural, etc”.