PSM-IV-ExM insta el Govern a regular la dació en pagament exercint les competències en dret civil

Biel Barceló proposa també una moratòria per evitar els desnonaments dramàtics i que les mesures tenguin caràcter retroactiu: “els bancs han d’assumir la seva part de responsabilitat per haver concedit hipoteques molt alegrement”

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha valorat positivament el previsible acord entre PP i PSOE per modificar la llei hipotecària amb l’objectiu d’evitar (o pal·liar) l’escalada de desnonaments en plena crisi. El portaveu parlamentari de la formació, Biel Barceló, ha afirmat que “benvolgut sigui” l’acord, però que “arriba molt tard, després de molt de patiment de moltes persones i moltes famílies durant anys”. I ha recordat que fins ara els dos partits centralistes es resistien a canviar la llei per evitar els desnonaments: “el PSOE quan governava i el PP des que és al Govern de l’Estat deien que la llei hipotecària era intocable”. 

Barceló ha explicat que enguany s’estan produint una mitjana de 10 desnonaments diaris a les Illes Balears, situació insostenible: “n’hi ha molts, massa, amb drames personals a darrere, de gent que queda literalment tirada en el carrer, fins i tot amb fills discapacitats”. I ha instat l’Estat a impulsar una reforma ambiciosa que inclogui una moratòria “perquè no hi hagi més situacions dramàtiques” i que reguli la dació en pagament, fins i tot amb caràcter retroactiu (que gent que ja hagi perdut l’habitatge no hagi de continuar pagant el deute): “hem vist dos casos en què s’han pres mesures que perjudicaven els ciutadans amb efecte retroactiu: la supressió dels complements dels jubilats de l’àrea
de Salut i l’eliminació de la targeta sanitària per als immigrants sense permís de residència. Si es legisla amb retroactivitat per perjudicar les persones, també s’ha de poder legislar amb retroactivitat per rescatar persones”. 

El portaveu parlamentari del PSM-IV-ExM recorda que al principi de la legislatura la coalició va proposar al Parlament que es regulàs la dació en pagament, i el PP hi votà en contra. Ara bé, el mes d’octubre passat es va aprovar per unanimitat una PNL de la formació nacionalista i ecosocialista per instar el Govern de l’Estat que obligàs els bancs que rebessin doblers públics a acceptar la dació en pagament: “si hi ha doblers per rescatar els bancs, també n’hi ha d’haver per rescatar les persones que pateixen”. 

La dació en pagament, en la compilació de dret civil 

Biel Barceló ha avançat que la coalició instarà el Govern de les Illes Balears que, en la compilació de dret civil propi, es reculli la dació en pagament i altres mesures jurídiques per evitar desnonaments i per tal que les entitats financeres assumeixin part dels efectes de la crisi: “els bancs han d’assumir la seva part de responsabilitat per haver concedit hipoteques molt alegrement” durant els anys de la bimbolla immobiliària, ha dit. 

Barceló ha agraït a les iniciatives ciutadanes, com ara la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), que s’hagin mobilitzat per posar fre a les injustícies i als desnonaments i per defensar els ciutadans afectats per aquest problema.