PSM-IV-ExM fa un balanç negatiu del primer any de Govern Rajoy i el brutal empitjorament que han sofert les Illes.

El PP es va presentar amb un programa molt ambigu, amb poques concrecions, però va ser contundent amb algunes propostes.

Segons la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa el discurs del PP ens trauria de la crisi perquè generaria confiança. Segons el candidat Miquel Ensenyat: "durant un any hem vist com la poca confiança que pogués existir entre els ciutadans-consumidors, empreses, mercats, Unió Europea, es desplomava. El mode de gobvernar ha estat erroni i confús, el que ha provocat una desconfiança absoluta en que el govern de Rajoy i el PP ens puguin treure de la crisi". Esmenten que la prima de risc ha arribat a quotes mai vistes, l’Estat espanyol ha de pagar uns interessos d’usura per finançar-se, el consum s’ha desplomat, els capitals fugen esperitats s’Espanya i els especulen. Mai la imatge d’Espanya havia caigut tan baix en el context internacional.

Els ecosobiranistes afirmen que els diversos governs conservador han predicat que baixant els imposts s’incrementa la recaptació ja que fomenta l’activitat econòmica. Es demanen que si creuen amb aquest teorema, perquè han apujat l’IVA, l’IRPF, els imposts especials, l’IBI,...? Imposts que afecten les classes mitges i baixes. Per a les grans fortunes i defraudadors hi ha hagut amnisties fiscals.

Ensenyat ha destacat l’atac despietat a la funció pública, quan va ser el mateix PP el que va criticar la reducció salarial als funcionaris del govern del PSOE. En aquest cas l’ha superada: la retirada de la paga extra de Nadal, la reducció de dies de vacances, les amenaces constants al sector públic,... provoquen la desmotivació dels funcionaris i el seu desprestigi entre els ciutadans. És l’aplicació de la teoria ultraconservadora que condemna tot el que sigui públic: els retalls a la sanitat, educació, serveis socials, només és el preludi del que ja s’està executant. La privatització de tot el que pugui suposar negoci. Aznar ja ho va fer amb les elèctriques, amb el resultat que el preu de l’electricitat s’ha doblat mentre que les elèctriques s’omplen les butxaques.

Les polítiques progressistes que s’havien duit endavant fins ara són les més perjudicades, com la llei de dependència que han congelat, o el desmantetllament de multitud de programes socials depenents de l’Estat (drogues, SIDA, etc.). Les dones, víctimes directes d’aquest desmantetllament dels serveis públics, són més pobres, s’han de carregar a sobre la cura de les persones depenents, i per si fos poc se’ls nega el dret a decidir sobre el seu propi cos amb les darreres actuacion del ministre Gallarón sobre l’avortment.

Per Ensenyat s’esta produint un procés de recentralització. L’atac a les autonomies, donant-lis la culpa del dèficit públic, quan qui genera duplicitats i malbaratament és el Govern Central. A més de que els Ajuntaments –que són el primer nivell de la democràcia- són més castigats que les Comunitats, a les quals culpen de tots els mals, mentre mantenen institucions obsoletes que són autèntiques agències de col·locació dels grans partits com ara les Diputacions.

A l’espoli fiscal històric s’ha d’afegir l’incompliment dels convenis signats i el que estableix l’Estatut d’Autonomia. El resultat és que les inversions de l’Estat a Balears mai havien estat tan baixes, ni en xifres absolutes ni comparant-les amb les altres CCAA.

En darrer terme i no manco important es troba el medi ambient, un dels grans oblidats. Ara que el tema dels fems està d’actualitat, convé dir que una de les primeres mesures de Rajoy va ser llevar l’obligatorietat d’implantar sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos, afavorint els grans lobbies, quan aquests envasos suposen el gruix dels fems i per tant, del problema que tenim a Mallorca. Rajoy també va acabar amb les primes i ajudes de qualsevol mena a les energies renovables, condemnant així les Illes a la dependència energètica total de la península i els combustibles fòssils. Hi podem afegir la Llei de Costes, que obri molts interrogants en un tema molt sensible com és el litoral i la seva urbanització.

Documents adjunts