PSM-IV-ExM exigeix al CIM que creï un fons amb 330.000 € per finançar projectes mediambientals als municipis de l’ADU

Joan Font denuncia que, si no ho fa, el PP estarà incomplint els estatuts de l’Agència, que estableixen que s’ha de crear aquest fons amb el superàvit aconseguit amb les sancions urbanístiques recaptades

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha presentat una moció al Consell per exigir la creació d’un fons de l’Agència de Disciplina Urbanística, previst en els estatuts d’aquest organisme, per tal de destinar el superàvit aconseguit amb les sancions urbanístiques recaptades a inversions en projectes de conservació i millora dels valors mediambientals, en benefici dels municipis adherits. El portaveu de la coalició d’esquerra mallorquinista a la institució insular, Joan Font, considera que si l’equip de govern s’hi nega, estarà incorrent en una il·legalitat: “és molt greu que s’incompleixin els estatuts a les primeres de canvi”. 

Els estatuts de l’ADU estableixen que “els excedents dels ingressos respecte de les necessitats de manteniment seran aplicats a la dotació d’un fons, propi de l’Agència, destinat preferentment a la realització d’inversions per a la conservació i millora dels valors mediambientals, en benefici dels municipis delegants”. Segons l’informe que acompanya la proposta de pressupost de l’ADU per a 2013, l’import de les sancions recaptades durant l’exercici de 2012 ha estat d’1.497.256 €, per la qual cosa l’Agència va tenir l’any passat un superàvit de 159.796,74 €. Segons els ecosobiranistes, aquest fet obliga el Consell a constituir el fons previst als estatuts. 

D’altra banda, des del PSM-IV-ExM consideren que els 176.000 € de transferències corrents que l’ADU es va gastar l’any 2012 en la subvenció a l’Ajuntament de Deià per l’esbucament de les cases il·legals de Llucalcari no s’haurien d’haver inclòs en el pressupost de l’Agència, sinó del Consell (cal recordar que el municipi de Deià no està adherit a l’Agència). Joan Font afirma que aquests doblers també haurien de computar com a superàvit de l’ADU, per la qual cosa el fons per a inversions en projectes mediambientals s’hauria de constituir amb un total de 335.796,74 €. 

Hi ha set municipis adherits a l’ADU (que, per tant, es veurien beneficiats amb les inversions d’aquest fons): Valldemossa, Puigpunyent, Campanet, Marratxí, Algaida, Son Servera i Montuïri. Joan Font ha remarcat la importància de la creació del fons d’inversió municipal “per estimular la resta d’ajuntaments de Mallorca a adherir-se a l’Agència, perquè vegin que si hi pertanyen hi poden obtenir beneficis en forma d’inversions per projectes mediambientals”.