PSM-IV-ExM denuncia la il·legalitat de la instrucció sobre l’ús del català a Cort

El grup municipal ha registrat una sol·licitud per adequar-la al Reglament de Normalització Lingüística i retirar l’actual instrucció que altera l’ús de la llengua en les respostes escrites i la comunicació verbal dels funcionaris amb els ciutadans

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa de Palma ha presentat aquest divendres una sol·licitud per tal de retirar la instrucció de batlia sobre l’ús del català perquè va en contra del Reglament de Normalització i en alguns casos és del tot il·legal. El grup municipal considera que la instrucció vulnera la normalització lingüística en detriment de l’ús del català. 

Concretament, la instrucció contempla que l’Ajuntament emeti notificacions, certificats i altres respostes
administratives tan sols amb el condicionant que l’interlocutor o sol·licitant ho faci en llengua castellana. Per contra, el Reglament estableix que l’administració ha d’actuar d’ofici en català, excepte quan el ciutadà ho sol·liciti expressament. 

En aquest sentit, el grup municipal demana la retirada immediata de la instrucció per evitar un perjudici per als funcionaris i els ciutadans que se’n veuen afectats des de la seva publicació, i la supressió de l’article 4 de la instrucció de batlia i la posterior rectificació per tal que aquesta s’adeqüi al reglament. 

Així mateix, els sobiranistes i ecosocialistes consideren que la instrucció vulnera els drets dels ciutadans i limita l’abast de l’ús de la llengua pròpia de les Balears en el punt 1 i 2. En el primer, a més, seria necessari incloure que la relaci&
oacute; de l’Ajuntament es realitzarà en català amb altres administracions situades en altres territoris on el català també sigui la llengua oficial. 

A continuació, us adjuntam la instrucció de batlia, l’escrit de sol·licitud que ha entregat el grup municipal així com el Reglament de Normalització Lingüística que podeu consultar també a la web de l’Ajuntament de Palma.

Documents adjunts