PSM-IV-ExM demana que el Consell revisi les condicions del contracte de la incineradora

La coalició rebutja el xantatge que suposa que el PP plantegi la importació de residus de fora de Mallorca o l’increment de la taxa de residus

Els portaveus de PSM-IniciativaVerds-Entesa, Joan Font i Magdalena Palou han comparegut avui en roda de premsa per comentar l’anunci, per part del Consell de Mallorca, de la possibilitat d’importar fems de fora de Mallorca i del possible increment de la taxa de residus.

La consellera d’IniciativaVerds, Magdalena Palou, ha denunciat que “és indignant que el poble mallorquí s’hagi de veure constantment sotmès al xantatge d’apujar 10 euros la taxa de residus o importar residus de fora de Mallorca per cremar aquí”. En aquest sentit ha denunciat que “una vegada més el PP menteix. Perquè al plenari d’octubre de 2011
es va aprovar una proposició del PP per la qual no es durien fems de l’exterior a incinerar a Mallorca i en la que es defensava, textualment,  “Atès que aquestes setmanes passades va sorgir la possibilitat en que la ciutat de Nàpols traslladés a Mallorca a incinerar el seus fems a Son Reus, la qual cosa hagués suposat un fort augment de la activitat de la incineradora. Atès que la nostra activitat principal es el turisme, no seria molt adient incinerar a n’aquest moment residus de diferents llocs d’Europa, que incrementaria el volúmen d’incineració que aniria en perjudici de la nostra imatge.”

Palou defensa que ha arribat el moment de replantejar el model de gestió de residus. “En un context com l’actual en que s’estan revisant coses que semblaven intocables com el sou dels funcionaris, per què no es pot revisar també les condicions del contracte
amb TIRME?” Palou defensa que no hi ha cap motiu per no replantejar les condicions amb l’empresa encarregada de la gestió de residus.

La coalició considera que, si volem apostar per un turisme de qualitat, hem de ser curosos amb les politiques ambientals, perquè, justament, el turisme que volem atreure és un turisme amb una forta consciència ambiental i preocupat per les emissions de CO2 a l’atmosfera que genera l’illa. I la importació de residus, “per molt inerts que siguin, te un elevat cost ambiental i turístic.”

Magdalena Palou afegeix “no ens volem convertir en l’abocador, ni en la incineradora d’Europa, ni especialitzar-nos en el turisme de residus. No volem tampoc que tot Europa ens conegui pel fum de la incineradora de Son Reus.”

El conseller Joan Font, per la seva part, ha exigit que la Consellera de Medi Ambient, Catalina Soler, convoqui
immediatament els ajuntaments per aclarir-los quines són les intencions respecte a la taxa de residus. Font argumenta que potser el PP vol mantenir la promesa electoral de Salom de no incrementar la taxa de residus. De fet, afegeix, “el tancament de RTV de Mallorca i no apujar la taxa de residus són les dues úniques promeses electorals que ha complert Maria Salom.”

Joan Font també denuncia la consellera de Medi Ambient, Catalina Soler, “va bastant despistada” perquè fins no fa gaire es va omplir la boca amb la proposta que a partir de dia 1 de gener de 2012 el Consell cobraria la taxa d’incineració enlloc dels ajuntaments. Ara, “amb l’excusa que el govern central està pensant què fer amb aquesta competència, no aclareix quins són els seus plans”. Joan Font afirma que “això és una nova mostra de la submissió del Govern Balear respecte al Govern
espanyol.”