PSM-IV-ExM de Palma proposa que el 31 de desembre sigui la Diada de Mallorca

El grup municipal al·lega que la Festa de l’Estendard, que se celebra el darrer dia de l’any, és la data tradicional i històrica que marca l’origen de Mallorca com el poble que avui coneixem


El regidor de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa, Antoni Noguera, defensarà en el proper plenari de Cort, el dia 22 d’aquest mes de desembre, una proposició per tal que l’Ajuntament de Palma insti al Consell de Mallorca a declarar com a Diada de Mallorca el 31 de desembre, en comptes del dia 12 de setembre.

Aquesta darrera data va ser imposada de forma postissa, interessada i desarrelada per la presidenta del Consell de Mallorca l’any 1997, Maria Antònia Munar, mentre la societat mallorquina no l’ha sentida mai com a pròpia i els historiadors i membres del món cultural l’han rebutjada reiteradament.

Per això, el grup municipal sobiranista i ecosocialista promou aquesta moció a Cort per tal d’evitar que se segueixi celebrant una festa sense tradició popular ni rigor històric. En aquest sentit, PSM-IV-ExM defensa que la Festa de l’Estendard és una de les festes més antigues d’Europa i marca el nostre origen com a poble, uns fets històrics que uniren la nostra terra a la nostra llengua i cultura.
 
La Festa de l’Estendard és un símbol per Palma, però a més el Consell de Mallorca ja la va declarar com a bé d’interès cultural immaterial el 2007 amb un acord del ple. Raons de pes, totes aquestes, per tal d’acceptar aquesta commemoració com la Diada oficial de Mallorca i complir així amb la tradició arrelada a la nostra ciutat i a la nostra illa des de 1229.

A continuació us adjuntam la proposició en qüestió.

Documents adjunts